Criza îi obligă pe spanioli să aibă faţă de ruşi o atitudine mai pragmatică

(photos.com)
Epoch Times România
08.01.2013

De Crăciun şi Revelion turişti ruşi au invadat Spania. Deutsche Welle explică motivele pentru care, de această dată, spaniolii au fost deosebit de bucuroşi de sosirea oaspeţilor estici.

Un turist rus cheltuieşte în medie în Spania pentru hotel, restaurante şi cumpărături de patru ori mai mult decât un turist din Europa de Vest. În 2012, printre cei care şi-au cumpărat locuinţe în staţiuni spaniole, ruşii s-au situat pe locul trei, după britanici şi francezi. Anul acesta, potrivit analiştilor, ruşii îi vor depăşi pe francezi. Oamenii de afaceri ruşi sunt cunoscuţi pentru investiţiile lor generoase în economia spaniolă. Toate acestea îi obligă pe experţii locali să mizeze în lupta împotriva crizei pe aşa-zisul 'boom rusesc'.

Pe aeroportul Palmei de Mallorca, capitala Insulelor Baleare, un turist rus nu se poate rătăci: jumătate dintre panourile şi indicatoarele de aici sunt în limba rusă, mai ales în acea parte a aeroportului unde sunt amplasate magazine ai căror vânzători cunosc rusa.

'În pofida şomajului imens, personalul din hoteluri, restaurante şi domeniul comerţului care cunoaşte rusa este la mare căutare în Insulele Baleare', a declarat pentru DW reprezentantul Camerei de Comerţ regionale Joan Sarda. Potrivit acestuia, în 2012, Palma de Mallorca a fost vizitată de aproape 200.000 dintre cei 1,5 milioane de ruşi care au fost în Spania. În ultimii cinci ani, creşterea anuală a numărului de turişti din Rusia este în Spania de 20-30%. Sarda subliniază că 'turiştii ruşi sunt cei mai activi cumpărători de obiecte de lux': bijuterii, ceasuri, haine şi accesorii feminine scumpe, cum ar fi genţile, la preţuri de la 3.000 de euro în sus.

Chiar şi de sărbători, ruşii investesc în imobiliare. În Insulele Baleare este vorba de vile la preţuri situate între 1,5 şi 9 milioane de euro. În total, anul trecut cetăţeni ruşi au achiziţionat în staţiunile de pe litoralul spaniol aproape 3.500 de apartamente şi vile. Joan Sarda este de părere că aceasta nu este maximum posibil şi speră că ruşii vor ajuta la soluţionarea problemei celor 250.000 de noi locuinţe de pe litoral încă nevândute.

Spaniolii speră şi la continuarea afluxului de capital rusesc în economia ţării. Acesta s-a majorat în mod sesizabil în ultimii ani, mai ales în industria hotelieră şi comerţ. De asemenea, ruşii sunt deponenţi în bănci şi diverse fonduri de investiţii spaniole. În pofida faptului că date exacte privind astfel de investiţii lipsesc, Sarda afirmă că 'este vorba despre sute de milioane de euro'.

Pentru a atrage clienţi din Rusia, afişele şi translatorii de limbă rusă nu sunt suficienţi. Astfel, un grup de întreprinzători din Catalonia, întemeietori ai Fondului Prietenii Rusiei, intenţionează să construiască o biserică ortodoxă. După cum a declarat recent, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în staţiunea Salou, preşedintele Fondului, Octavio Sanroma, în noua biserică ruşii se vor putea, de exemplu, căsători, pentru ca apoi să-şi petreacă luna de miere în Spania.

Doar cu trei-patru ani în urmă, poliţia spaniolă aresta adesea presupuşi membri ai 'mafiei ruse', suspectaţi că ar spăla, prin achiziţionarea de imobile în Spania, bani câştigaţi ilegal în Rusia.

'În pofida faptului că aproape toate persoanele reţinute erau eliberate la scurt timp din lipsă de dovezi, în societatea spaniolă s-a format o părere negativă despre Rusia şi ruşi', recunoaşte sociologul madrilen Gabriel Rospide. Într-un scurt interviu acordat DW, Rospide subliniază că 'actuala criză i-a determinat pe spanioli - şi puterea, şi societatea, şi presa - să aibă faţă de ruşi o atitudine mai pragmatică şi să vadă în aceştia potenţiali investitori'. Astfel, în presa spaniolă predomină în prezent materiale despre avantajele cooperării cu Rusia, mai ales în domeniul turismului şi al imobiliarelor.

La rândul său, reprezentantul poliţiei spaniole Jose Marin, a declarat pentru DW că 'de acum încolo acţiunile împotriva cetăţenilor Rusiei suspectaţi de spălare de bani vor fi întreprinse doar dacă vor exista dovezi concrete, susţinute de informaţii primite din partea autorităţilor ruse'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor