Tel Aviv-ul nu va lua măsuri împotriva avioanelor de luptă ruseşti intrate în spaţiul aerian israelian
alte articole
“Este o putere mare şi politica noastră este aceea de a nu ataca niciun rus”, a declarat el reporterilor. “Rusia nu este un inamic”.
Ofiţerul a răspuns la o întrebare legată de reacţia Israelului în cazul în care avioanele sovietice care luptă împotriva Statului Islamic sau alte forţe din Siria ar zbura deasupra părţii israeliene a Înălţimilor Golan, care se învecinează cu Siria.
Luând cuvântul la două zile după ce avioanele de luptă turceşti au doborât un bombardier Su-24 rusesc care aparent ar fi pătruns în spaţiul aerian al Turciei, ofiţerul israelian a declarat că a fost activat un sistem care să permită comunicarea imediată între IAF şi armata rusă. “Trebuie doar să formezi numărul şi să vorbeşti la telefon. Încercăm să evităm neînţelegerile şi acelaşi lucrul îl fac şi ei”, a mai precizat el.
În condiţiile în care IAF pătrunde periodic în spaţiul aerian sirian pentru recunoaştere sau atacarea convoaielor iraniene cu arme destinate mişcării libaneze Hezbollah, atât Israelul cât şi Rusia sunt conştiente de nevoia evitării unor întâlniri accidentale. Comandantul IAF a declarat că există o înţelegere mutuală asupra locului şi momentului în care ar putea opera fiecare parte, adăugând că, totuşi, nu există niciun fel de limite impuse Israelului. “Nu avem nevoie de permisiunea nimănui. Ei sunt ocupaţi cu problemele lor şi noi cu ale noastre.”
Cele două părţi au sisteme radar care ar trebui le permită să monitorizeze reciproc mişcările ambelor forţe aeriene, conform Washington Free Beacon.
Încercarea Israelului de acum 42 de ani de a intercepta un avion care i-a pătruns în spaţiul aerian a generat unele tensiuni. Cu mai multe luni înainte de Războiul de Yom Kippur din 1973 între Israel şi Egipt, un avion de pasageri libian ce se îndrepta spre Cairo a pătruns din neatenţie în peninsula Sinai, la acea vreme controlată de Israel.
O furtună de nisip a acoperit peisajul şi a forţat echipajul avionului să se bazeze pe instrumentele de navigaţie de la bord, dar pilotul a făcut o eroare. A existat o stare de război între Egipt şi Israel şi două avioane de luptă israeliene au fost trimise pentru a verifica intrusul. Piloţii israelieni au raportat prezenţa unui avion libian Boeing 727 şi au încercat să intre în contact cu acesta, dar fără a primi vreun răspuns. Unul dintre piloţii israelieni a zburat uşor deasupra avionului libian şi în faţa cabinei de pilotaj pentru a semnala echipajului libian să urmeze avioanele israeliene. În schimb, avionul s-a îndreptat într-o direcţie opusă. Avioanele israeliene au tras focuri de avertizare dar fără niciun efect.
(În cazul doborârii avionului de luptă rusesc în această săptămână, navigatorul, care a supravieţuit, a declarat că avioanele de luptă turceşti nu s-au arătat “la faţă” şi nu au iniţiat un contact cu avionul rusesc înainte să lanseze o rachetă asupra acestuia).
Considerând că avionul libian se află într-o misiune de spionaj sau poate urmărea să desfăşoare un atac sinucigaş asupra reactorului nuclear israelian de la Dimona, avioanele de luptă israeliene au primit ordinul de a aduce în mod forţat avionul la sol. Astfel, piloţii israelieni au tras asupra aripilor avionului libian. Pilotul libian a încercat să aterizeze de urgenţă dar a nimerit într-o zonă cu dune şi avionul s-a rupt în bucăţi. Din cele 113 persoane aflate la bord, au supravieţuit doar 5.
Unul dintre supravieţuitori era co-pilotul, care a declarat că echipajul a recunoscut avioanele de luptă israeliene dar, în contextul ostilităţii Libiei faţă de Israel, a decis să încerce să scape.