Taxele imobiliare din China declanşează divorţuri

Noile politici ale regimului chinez pentru a stopa piaţa imobiliară au condus la o creştere a ratei divorţurilor.
Noile politici ale regimului chinez pentru a stopa piaţa imobiliară au condus la o creştere a ratei divorţurilor. (AFP / Getty Images)

Rata divorţurilor este în creştere în China, pe măsură ce cuplurile încearcă să evite impozitele mari, după ce Consiliul de Stat a anunţat pe 1 martie cinci politici noi pentru a limita piaţa imobiliară.

Principala cauză a acestui fenomen este controversatul impozit de 20 la sută a câştigurilor din vânzarea celei de-a doua case, care vizează reducerea boom-ului imobiliar, potrivit rapoartelor mass-mediei de stat şi din alte ziare chineze.

Conform noilor norme, prima casă, deţinută peste cinci ani este scutită de taxe atunci când este vândută.

Cuplurile cu două case pot divorţa, vinde o casă drept prima casă, evita impozitul pe vânzare şi se pot recăsători, potrivit Cotidianului Shanghai.

După anunţul noii politici, ratele de divorţ au crescut foarte mult în Shanghai, Guangzhou, Suzhou şi multe alte oraşe mari.

În oraşul Guangzhou din sudul Chinei s-a înregistrat o rată a divorţului mai mare decât de obicei pe 5 şi 6 martie. Rata divorţurilor s-a dublat în districtul Tianhe pe 5 martie, dar cele mai multe cupluri plănuiau să se recăsătorească după vânzarea uneia din casele lor, a raportat Information Times din Guangzhou.

Oamenii s-au grăbit să divorţeze în Shanghai pe 4 şi 5 martie, potrivit Cotidianului Shanghai. Un ofiţer al stării civile supranumit Yin a spus: "Nu am mai văzut vreodată atât de multe cupluri care doreau să divorţeze într-o singură zi."

Pe 4 martie au avut loc 294 de divorţuri în Nanjing City, în provincia estică de coastă Jiangsu, care este de două ori media divorţurilor. Unii oameni au cerut un "Certificat de celibat" de îndată ce au înaintat actele de divorţ, potrivit unui raport Modern Express.

Directorul Xia de la un oficiu de stare civilă districtual a afirmat că perechile care divorţau păreau să fie foarte grăbite. "Unii au recunoscut în mod deschis că divorţează de dragul caselor lor", a declarat el pentru Modern Express.

În provincia Heilongjiang din nordul Chinei, un oficial al Biroului Afacerilor Civile din oraşul Harbin a spus că pe 5 martie a preluat 30-40 de cazuri de divorţ, de trei până la patru ori peste numărul mediul de divorţuri, potrivit Helongjiang News.

O femeie pe nume Sun a declarat pentru Heilongjiang News că şi-a falsificat divorţul pentru a evita taxele şi că intenţionează să se recăsătorească cu soţul ei.

Profesorul Xie Baisan de la Şcoala de Management a Universităţii Fudan din Shanghai, a scris pe blog că noile taxe sunt prea mari şi că vor provoca multe divorţuri false.

El a folosit ca exemplu un apartament din apropierea campusului Universităţii Fudan, care valorează 4,5 milioane de yuani (aproximativ 725.000 de dolari) pe piaţa imobiliară. Taxele după vânzarea unui astfel de apartament ar fi de aproximativ 900.000 de yuani (144.802 de dolari), în timp ce un divorţ costă doar 70 de yuani (11 dolari) şi o nouă căsătorie costă alţi 70 de yuani.

"Dacă vor economisi în jur de 900.000 de yuani, oamenii pot da aceşti bani părinţilor lor, pot plăti consultaţiile la medic ale copiilor lor sau îşi pot trimite copiii la studii în străinătate", a spus el. "De aceea, mulţi oameni vor alege să depună un divorţ fals. "

Prin urmare, Xie a cerut Consiliului de Stat să oprească imediat această nouă politică, pentru a micşora rata divorţurilor.