Anonimatul torţionarilor regimului chinez a fost înlăturat

Imaginea de pe site-ul Organizaţiei Mondiale pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong
Imaginea de pe site-ul Organizaţiei Mondiale pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong (The Epoch Times)

Dacă li s-ar prezenta o listă cu aproape 20.000 de torţionari, răpitori, ucigaşi şi sadici, în care să fie incluse numele acestora, locul de muncă, funcţia deţinută şi numărul de telefon, majoritatea poliţiştilor s-ar pregăti pentru o serie de arestări de profil înalt. Dar în China, cei de pe această listă sunt de fapt poliţişti.

Organizaţia Mondială pentru Investigarea împotriva Persecuţiei Falun Gong (WOIPFG), un grup independent de anchetă cu sediul în New York, a lansat recent într-un raport în limba chineză toate datele a 19.839 de cadre chineze din rândul forţelor de securitate. Despre toate persoanele incluse în listă se crede că ar fi participat la sau ar fi condus în zonele unde lucrau, persecuţia împotriva practicanţilor Falun Gong, o practică spirituală tradiţională chinezească.

"De când a fost înfiinţată, WOIPFG a adunat în fiecare zi informaţii şi dovezi ale persecuţiei împotriva Falun Gong", a declarat Wang Zhiyuan, purtător de cuvânt şi cercetător al Organizaţiei, într-un interviu telefonic. "Publicăm aceste informaţii pentru a creşte nivelul de conştientizare a persecuţiei împotriva Falun Gong, pentru a prezenta dovezi amănunţite ale persecuţiei Partidului Comunist Chinez şi a ne pregăti pentru marile încercări care vor urma."

Terri Marsh, director executiv al Human Rights Law Foundation, un grup judiciar din Washington D.C., a declarat că organizaţia sa pregăteşte procese pentru multe dintre persoanele identificate de WOIPFG.

"Acuzaţii, un proiect de statut, teorii privind aplicarea răspunderii şi aşa mai departe vor fi prezentate Organizaţiei Naţiunilor Unite, Parlamentului European şi tuturor organelor de justiţie relevante, recomandând înfiinţarea unei Curţi a Drepturilor Omului pentru autori cum ar fi cei identificaţi în acest raport", a afirmat ea într-o declaraţie.

Marsh a adăugat: "Human Rights Law Foundation felicită WOIPFG pentru cercetarea minuţioasă, investigaţia şi raportarea extrem de credibile". Fundaţia ei a iniţiat un proces în Spania care a dus la inculparea a cinci oficiali de nivel înalt ai Partidului Comunist pentru rolurile lor în persecuţia împotriva Falun Gong.

Aproape toate numele din baza de date a WOIPFG sunt însoţite de link-uri către articole online, care documentează activităţile specifice desfăşurate de acele persoane în persecuţia împotriva Falun Gong. Este puţin probabil ca acestea să fie ultimele menţiuni privind persoanele care au participat la persecuţie. Wang susţine că acţiunile lor ilegale se vor înmulţi.

Falun Gong este o practică spirituală care se bazează pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă. Persecuţia împotriva acesteia a fost pornită în 1999, după ce fostul lider al regimului, Jiang Zemin, a început să se teamă de receptivitatea poporului chinez faţă de învăţăturile Falun Gong. Jiang Zemin a văzut Falun Gong ca o provocare la adresa încercării partidului de a controla modul în care gândesc oamenii din China.

Din lista masivă de nume, 1887 aparţin agenţilor Biroului 610, un organ de partid înfiinţat în mod special pentru a supraveghea şi a pune în aplicare persecuţia împotriva Falun Gong, 2997 aparţin agenţilor asociaţi cu Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative, principalul organism controlat de Partid ce a pus în aplicare persecuţia, în timp ce restul numelor aparţin cadrelor poliţiei, poliţiei secrete, procurorilor, gardienilor de închisoare şi altor persoane care pun în aplicare persecuţia.

Persecuţia include trimiterea practicanţilor Falun Gong în lagăre de muncă, închisori şi centre de spălare a creierului, unde sunt supuşi unor tactici de intimidare, care implică tortura, pentru a-i constrânge să renunţe la credinţa lor.

"Publicarea listei de nume oferă făptaşilor o oportunitate. Dacă se vor schimba, îşi vor da seama de vina lor şi vor lua măsuri concrete pentru a se alătura celor care se opun persecuţiei, asta îi va ajuta pe ei şi familiile lor", susţine o notă WOIPFG care însoţeşte lista de nume. În caz contrar, ei vor fi traşi la răspundere pentru rolul lor în persecuţie, adaugă nota.

Wang Zhiyuan, purtătorul de cuvânt al WOIPFG, a afirmat că se aşteaptă ca publicarea listei să acţioneze ca un factor de descurajare pentru făptaşi. "Partidul Comunist promovează persecuţia prin recompensarea şi încurajarea autorilor. Ei cred că comiterea acestor crime îi va ajuta în carieră. Publicarea acestei liste cu nume le expune crimele şi îi va descuraja să se angajeze în acte de persecuţie."

WOIPFG este renumită pentru telefoanele pe care personalul său le-a dat în China, dându-se drept cumpărători de organe. Apelanţii săi au determinat medicii şi personalul spitalelor să recunoască, fiind înregistraţi, că puteau oferi diverse organe de la deţinuţi Falun Gong.

Un dr. Lu de la Spitalul Minzu din oraşul Nanning, în regiunea autonomă Guangxi, a fost întrebat în repetate rânduri dacă ar putea obţine organe de la practicanţii Falun Gong. În cea de-a treia afirmaţie directă a acestui fapt, el a spus: "Corect. Noi le alegem pe cele bune pentru că dorim să asigurăm calitatea operaţiilor noastre".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe