TAROM: Toate cursele din următoarea perioadă vor fi operate conform planului de zbor
TAROM informează că, în perioada următoare, toate cursele sale vor fi operate conform planului de zbor, anunţul venind în contextul informaţiilor privitoare la posibilitatea organizării unor greve care ar putea culmina cu oprirea tuturor zborurilor.
"În urma informaţiilor apărute în presă cu privire la posibilitatea organizării unor greve în perioada următoare, TAROM anunţă că toate cursele sale vor fi operate conform planului de zbor", spun reprezentanţii TAROM.
Sindicatul National Tehnic TAROM (SNTT) anunţa joi că ar putea declanşa mişcări sindicale de amploare, care ar putea culmina cu declararea grevei generale, prin oprirea tuturor zborurilor, din cauza situaţiei "fară ieşire" în care se află compania.
Reprezentanţii sindicatului au prezintat, prin intermediul unui comunicat, poziţia SNTT faţă de actuala situaţie de la TAROM, "după ce a tăcut până acum, cu intenţia de a acorda şase luni de respiro noului guvern"
Astfel, potrivit sindicatului, TAROM nu trebuie monitorizată de FMI, neavând bani alocaţi de la buget.
”În prezent TAROM înregistrează pierderi din operare însă niciodată nu a primit ajutor de la stat sau altfel de sprijin, nefiind instituţie bugetară. Pierderile înregistrate au fost acoperite din sumele acumulate de-a lungul timpului din surse proprii", se spune în comunicat.
Sindicaliştii mai spun că, în prezent, Consiliul de Administratie este alcatuit "din persoane care nu au avut contacte cu vreo compania aeriană decât ca simpli pasageri, cu toate că OG 109/2011, la art. 28, cere : „Consiliul de administraţie sa fie format din persoane care să aiba experienţă de administare(management, în domeniul de activitate – aviaţie”.
De asemenea, SNTT susţine că nu este de acord cu numirea unor manageri privaţi străini, având în vedere că "sunt destui oameni pricepuţi în rândul românilor" şi că a înaintat o listă la Ministerul Transporturilor cu astfel de oameni.
Sindicatul consideră nelegală şi nejustificată hotarîrrea CA de a semna contractul de mandat cu cei doi manageri străini, fără ca aceştia să prezinte un program de restructurare şi redresare. Acest program a fost solicitat ulterior la trei luni dupa semnarea contractului.
”Atâta timp cât există motivaţie financiară –aşa cum se vrea acum- manageri români pot face şi ei performanţă. Dacă se doreşte motivarea financiară a managerului, normal ar fi ca acelaşi lucru să se întample şi cu restul salariaţilor. În caz contrar se va crea o discriminare în ceea ce priveşte compensarea bănească. Dezminţim cu fermitate unele neadevăruri apărute prin presă ce fac referire la numărul mare de salariaţi ai TAROM,, făcând comparaţie cu CSA care este companie aerienă parteneră, intenţionat alegând compania cehă, în timp ce restul de 21 de companii aeriene partenere au un număr mai mare şi chiar dublu decât compania noastră”, se mai spune în comunicat.
Totodată, sindicatul atrage atenţia că Directia Tehnica TAROM are personalul îmbătrânit, iar în următorii doi ani se vor pensiona peste 60% dintre ei, şi, cu toate acestea, "conducerea TAROM nu aplică nici o măsură de prevenire".
”În prezent se fac presiuni prin diverse căi de influenţa, pentru a permite accesul în hangarul direcţiei tehnice a companiei concurente Blue Air, acum când „lupta” este crâncenă pentru a câştiga piaţa de maintenance în zonă. Deşi au trecut şase luni de la guvernarea USL, sindicatul nostru nu a fost niciodată consultat în ceea ce priveşte viitorul companiei TAROM, cu toate ca am trimis chiar şi prim-ministrului nenumarate sesizări şi adrese. Totodată, vă informăm că am facut sesizări şi la Direcţia Naţională Anticorupţie, însă până în prezent nu avem nici un răspuns”, se mai arată în comuncat.
SNTT subliniază că, "având în vedere situaţia fară ieşire în care TAROM se afundă datorită celor expuse mai sus, sindicatul este ferm hotărât să declanşeze mişcări sindicale de amploare având sprijinul Federaţiilor Internaţionale la care sunt afiliaţi, până la declararea grevei generale, prin oprirea tuturor zborurilor".