Ţările membre UE încep să se îndepărteze de organismele modificate genetic
alte articole
Culturile de organisme modificate genetic (OMG) devin tot mai nepopulare în ţările Uniunii Europene. Letonia şi Grecia au devenit primele ţări UE care au refuzat să dezvolte culturi OMG în baza unei legi adoptate în luna martie. Monsanto, gigantul american din domeniul modificării genetice a plantelor de cultură agricolă, a acceptat decizia celor două ţări de a nu cultiva porumbul MON810 (GM Maize), singura cultură modificată genetic permisă în prezent a fi cultivată în UE.
Conform noii legi, ţările Uniunii Europene pot alege să nu crească culturi OMG şi să le interzică. Ţările blocului european au timp până la 3 octombrie 2015 pentru a informa Comisia UE că doresc să renunţe la culturile OMG. În plus, ele trebuie să depună o cerere de excludere la compania responsabilă pentru această cultură modificată genetic.
De asemenea, Germania şi Franţa sunt aşteptate să stea departe de aceste culturi. Recent, ministrul german al Agriculturii Christian Schmidt a anunţat că doreşte ca Germania să renunţe la creşterea de culturi OMG, a raportat Reuters.
Luna trecută, Richard Lochhead, secretarul Afacerilor Rurale din Scoţia, a anunţat că guvernul scoţian va depune o cerere pentru a elimina culturile OMG.
“Scotia este cunoscută în lume pentru mediul natural deosebit şi, interzicând culturile modificate genetic, vom proteja şi consolida şi mai mult statutul nostru curat şi verde. Nu există nicio dovadă privind o cerere semnificativă de produse OMG din partea consumatorilor scoţieni”, a declarat Lochhead.
În ciuda abordărilor diferite ale ţărilor UE şi ale SUA faţă de OMG-uri, europenii şi americanii au opinii similare asupra acestui subiect. Un sondaj din 2010 a descoperit că 60% dintre europeni consideră că OMG-urile nu sunt sigure pentru consum, iar un sondaj desfăşurat la începutul acestui an a descoperit că 52% dintre americani au aceeaşi opinie.
Dar, spre deosebire de toate ţările UE, legea federală americană nu cere etichetarea alimentelor modificate genetic în SUA, în ciuda faptului că majoritatea americanilor sprijină etichetarea obligatorie.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.