Tarifele vamale ale lui Trump alimentează războiul comercial mondial. China şi UE promit să răspundă

Decizia preşedintelui Donald Trump de a aplica un tarif de 10% pentru majoritatea bunurilor importate în Statele Unite, precum şi taxe mult mai mari pentru zeci de rivali şi aliaţi deopotrivă, a intensificat un război comercial global care ameninţă să alimenteze inflaţia şi să blocheze creşterea, transmite Reuters.
Sancţiunile radicale anunţate miercuri în decorul senin al Casei Albe au declanşat imediat turbulenţe pe pieţele mondiale şi au atras condamnarea altor lideri care se confruntă acum cu sfârşitul deceniilor de liberalizare a comerţului care au modelat ordinea globală.
În timp ce Asia digeră ştirile de joi, indicele Nikkei al Japoniei a scăzut la minimul ultimelor opt luni, iar cotaţiile futures ale acţiunilor americane şi europene au scăzut, de asemenea, în timp ce investitorii s-au îndreptat spre siguranţa obligaţiunilor şi a aurului.
China, a doua economie a lumii, confruntată cu un nou tarif de 34% pe lângă cel de 20% impus anterior de Trump, a promis contramăsuri, părând să nu ţină cont de avertismentul şefului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, potrivit căruia astfel de măsuri ar duce la escaladare.
Aliaţii apropiaţi ai SUA, precum Japonia şi Uniunea Europeană, nu au fost cruţaţi, confruntându-se cu tarife de 24% şi, respectiv, 20%.
Tarifele de bază de 10% intră în vigoare la 5 aprilie, iar ratele reciproce mai ridicate la 9 aprilie.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris tarifele drept o lovitură majoră pentru economia mondială şi a declarat că blocul celor 27 de state membre este pregătit să răspundă cu contramăsuri în cazul în care discuţiile cu Washingtonul eşuează.
„Consecinţele vor fi groaznice pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a afirmat ea într-o declaraţie.
Tarifele „reciproce”, a spus Trump, au fost un răspuns la taxele şi alte bariere netarifare puse pe bunurile americane. El a susţinut că noile taxe vor stimula locurile de muncă din industria prelucrătoare din ţară.
„De decenii, ţara noastră a fost jefuită şi violată de naţiuni apropiate şi îndepărtate, prieteni şi duşmani deopotrivă”, a spus Trump.
Economişti externi au avertizat că tarifele ar putea încetini economia globală, ar creşte riscul de recesiune şi ar creşte costurile de trai pentru familia americană medie cu mii de dolari.
Canada şi Mexicul, doi cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, se confruntă deja cu tarife de 25% pentru multe bunuri şi nu vor fi supuse unor taxe suplimentare în urma anunţului de miercuri.
Chiar şi unii colegi republicani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la politica comercială agresivă a lui Trump.
La câteva ore după anunţul de miercuri, Senatul a votat cu 51 de voturi "pentru" şi 48 de voturi "împotrivă" pentru aprobarea legislaţiei care ar pune capăt tarifelor vamale impuse de Trump pentru Canada, câţiva republicani fiind de acord cu preşedintele. Cu toate acestea, adoptarea în Camera Reprezentanţilor a SUA, controlată de republicani, a fost considerată puţin probabilă.
Principalul economist al lui Trump, Stephen Miran, a declarat miercuri pentru Fox Business că tarifele vor fi benefice pentru SUA pe termen lung, chiar dacă vor provoca unele perturbări iniţiale.
„Vor exista şocuri pe termen scurt ca rezultat? Absolut”, a declarat Miran, preşedintele Consiliului de consilieri economici al lui Trump, în cadrul emisiunii «Kudlow» a reţelei.
Tarifele reciproce nu se aplică anumitor bunuri, inclusiv cuprului, produselor farmaceutice, semiconductorilor, lemnului, aurului, energiei şi „anumitor minerale care nu sunt disponibile în Statele Unite”, potrivit unei fişe informative a Casei Albe.
În urma declaraţiilor sale, Trump a semnat, de asemenea, un ordin pentru a închide o lacună comercială utilizată pentru a expedia pachete de valoare redusă - cele în valoare de 800 USD sau mai puţin - fără taxe vamale din China, cunoscută sub numele de „de minimis”. Ordinul vizează mărfurile din China şi Hong Kong şi va intra în vigoare la 2 mai, potrivit Casei Albe, care a declarat că măsura a fost menită să limiteze fluxul de fentanil în SUA.
Producătorii chinezi de produse chimice sunt principalii furnizori de materii prime achiziţionate de cartelurile din Mexic pentru a produce drogul mortal, spun oficialii americani din domeniul combaterii narcoticelor. O investigaţie Reuters de anul trecut a arătat cum traficanţii direcţionează adesea aceste substanţe chimice prin Statele Unite, exploatând regula de minimis. China a negat în mod repetat vinovăţia.
Trump plănuieşte, de asemenea, alte tarife care vizează semiconductorii, produsele farmaceutice şi minerale potenţial critice, a declarat oficialul.
La începutul zilei, administraţia a declarat că un set separat de tarife la importurile de automobile pe care Trump le-a anunţat săptămâna trecută va intra în vigoare începând de joi.
Trump a impus anterior taxe de 25% pe oţel şi aluminiu şi le-a extins la produse din aval în valoare de aproape 150 de miliarde USD .
Preocupările legate de tarife au încetinit deja activitatea de producţie în întreaga lume, stimulând în acelaşi timp vânzările de automobile şi alte produse importate, deoarece consumatorii se grăbesc să facă achiziţii înainte de creşterea preţurilor.
Reprezentantul american Gregory Meeks, principalul democrat din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, a declarat că va introduce un proiect de lege pentru a pune capăt tarifelor. Cu toate acestea, un astfel de proiect de lege are puţine şanse de a trece de Congresul controlat de republicani.
„Trump tocmai i-a lovit pe americani cu cea mai mare creştere regresivă a taxelor din istoria modernă - tarife masive pentru toate importurile. Politicile sale nechibzuite nu numai că prăbuşesc pieţele, dar vor afecta în mod disproporţionat familiile muncitoare”, a declarat Meeks.