Tăriceanu: Trebuie declanşată o adevărată cruciadă împotriva evaziunii fiscale

Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Epoch Times România
21.01.2013

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, luni, că trebuie demarată "o adevărată cruciadă" împotriva evaziunii fiscale, apreciind, totodată, că fără o reducere importantă de cheltuieli nu se pot obţine sumele necesare pentru relansarea economiei.

Tăriceanu a fost întrebat dacă a avut discuţii în contradictoriu cu colegii săi pe tema cifrelor din buget. "Nu a fost o dispută. Am făcut o discuţie colegială cum este şi normal într-un for statutar în care eu am spus foarte simplu că este un buget care nu inspiră optimism şi că mi-aş dori mai mult pentru PNL, USL, Guvern, pentru ce facem noi pentru ţară şi am subliniat faptul că poate suntem într-un moment politic unic - nu ştiu dacă în următorii 15-20 de ani România se va mai regăsi într-o situaţie de a avea o majoritate atât de puternică, care să poată să adopte măsuri de reformă abrubte, dar care îşi aduc consecinţele pozitive în perioada imediat următoare, ştiut fiind faptul că anul viitor este un an în care se desfăşoară două tipuri de alegeri, deci un an electoral, puţin propice pentru adoptarea unor măsuri de reformă puternice. Înţeleg că există un acord asupra coordonatelor mari, parametrilor mari macroeconomici ai bugetului, dar eu întotdeauna îmi spun punctul de vedere când cred că este necesar", a declarat acesta.

El a opinat că fără o reducere importantă de cheltuieli nu se pot găsi sumele necesare pentru relansarea economiei. "Nu mă refer nicidecum la reducerile de salarii pe care le-am criticat la vremea când au fost luate de primul ministru Boc, dar cred că există rezerve mari de cheltuieli. Cheltuielile au crescut în raport cu bugetele anilor de referinţă 2004-2008 când eram într-o situaţie economică cu totul diferită. De aici s-ar putea degaja o serie de resurse", a mai susţinut acesta.

Tăriceanu a mai punctat că trebuie demarată "o adevărată cruciadă" împotriva evaziunii fiscale, punctând că evaziunea fiscală nu se petrece numai la nivel de persoană fizică, dar şi la nivelul operatorilor economici.

"În al doilea rând, trebuie să ne uităm pe partea de impozite pentru că în România din păcate avem numai 4 milioane de salariaţi care plătesc impozite, avem 5 milioane de pensionari. Raportul ideal ar fi de doi angajaţi la un pensionar. Pensionarii nu sunt o povară, reprezintă o obligaţie, dar este o obligaţie care nu poate fi îndeplinită în bune condiţii din moment ce aproximativ cel puţin 4 sau 5 milioane de persoane care lucrează în România cumva nu plătesc niciun fel de taxe şi impozite şi atunci bugetul are mai multe constrângeri decât posibilităţi şi dacă nu vom trece la nişte măsuri curajoase şi să spunem lucrurilor pe faţă că nu putem să ne aşteptăm să avem servicii de sănătate, învăţământ public gratuit şi tot ceea ce ţine de o politică socială coerentă bazată pe modelul social european dacă sunt probabil jumătate din cetăţeni care evită să plătească taxe şi fac evaziune fiscală şi trebuie declanşată, după părerea mea, o adevărată cruciadă împotriva evaziunii fiscale care se petrece nu numai la nivel de persoană fizică, dar în aceeaşi măsură şi la nivelul operatorilor economici, la nivelul firmelor. Trebuie pus piciorul în prag şi fără cruţare trebuie luate aceste măsuri fără de care România nu va reuşi să iasă din criză. Nu vom reuşi decât cel mult să gestionăm actuala situaţie care este o situaţie proastă - ţineţi cont că România este singura ţară care este de patru ani în criză economică. Există şi măsuri complementare care trebuie luate", a mai explicat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor