Tăriceanu: România, ostatica unui grup obscur. Iohannis şi instituţiile de forţă pregătesc un nou scenariu
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis şi instituţiile de forţă se pregătesc să pună în mişcare un nou scenariu post-Colectiv, obiectivul fiind forţarea numirii lui Dacian Cioloş ca viitor premier pentru încă un mandat, a declarat vineri, la Liga Aleşilor Locali ALDE, copreşedintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu.
"Pentru cei dintre dumneavoastră care mai au anumite îndoieli legate de planul Cotrocenilor şi al instituţiilor de forţă, vreau să vi le risipesc eu. Ceea ce se încearcă în acest moment este forţarea numirii lui Dacian Cioloş ca viitor premier pentru încă un mandat, cu sprijinul parlamentarilor PNL şi poate şi alţii, care împărtăşesc acest gen de a face politică. Sigur, în încercarea de a nesocoti voinţa şi votul democratic al românilor. Preşedintele şi instituţiile de forţă se pregătesc să pună în mişcare un nou scenariu post-Colectiv. De aceea, votul românilor din 11 decembrie va fi mai important poate ca niciodată după 1990", a precizat Tăriceanu.
Şeful Senatului a ţinut să vorbească mai în detaliu despre evenimentele din ultimele luni, pentru că, susţine el, "derapajele" care au avut loc nu trebuie trecute cu vederea.
"În primul rând, procedura prin care a fost instalat actualul guvern în noiembrie 2015 şi modul în care acesta funcţionează, prezintă trăsăturile unei schimbări de regim politic. Guvernul Cioloş nu a fost expresia unei majorităţi parlamentare formată prin votul cetăţenilor, ci rezultatul exclusiv al voinţei arbitrare a preşedintelui. Nicio decizie nu a dăunat mai mult democraţiei româneşti decât cea din noiembrie 2015, prin care preşedintele a răsturnat voinţa cetăţenilor reprezentată în Parlament.
Modul în care Cabinetul Cioloş a guvernat arată tocmai dispreţul faţă de interesul românilor. De la jigniri aduse românilor, prin declaraţii de genul "drepturile cetăţenilor sunt un lux" sau "românii trebuie să muncească pe doi lei", până la acte nedemocratice cum a fost cazul modificărilor structurale ale Codului penal sau ale Codului fiscal prin ordonanţe de urgenţă ce exced cadrul constituţional, nu fac decât să demonstreze în plus caracterul nedemocratic al acestui guvern", a continuat Tăriceanu.
Care este rezultatul acestei evoluţii nefericite? "România a devenit ostatica unui grup care a preluat puterea într-un mod care va trebui cercetat în viitor de autorităţile judiciare", consideră şeful Senatului, care a anunţat că ALDE va cere declanşarea unei proceduri de anchetă imediat după următoarele alegeri.
"Cetăţenii au dreptul să ştie ce s-a întâmplat în noiembrie 2015, cum s-a întâmplat şi de ce s-a întâmplat. Pe cale de consecinţă, Parlamentul, unica instituţie prin care naţiunea îşi exercită suveranitatea, este redus acum, după cum aţi văzut la rolul de spectator al unor decizii politice ce se iau după criterii netransparente de către persoane care nu şi-au câştigat prin vot dreptul de a decide şi de către agenţii sau instituţii ale statului conduse la rândul lor de persoane numite pentru îndeplinirea unor atribuţiuni nepolitice.
Aceste persoane şi instituţii fără misiune şi responsabilitate politică sunt însă angajate într-o vastă operaţiune de discreditare a Parlamentului ca instituţie centrală a democraţiei reprezentative, de compromitere a partidelor politice ca instrumente indispensabile ale democraţiei liberale şi ca forme eminente de asociere voluntară a cetăţenilor liberi, precum şi de hărţuire a oamenilor politici, care continuă să pledeze în public pentru valorile şi principiile democratice", a punctat Tăriceanu.
Potrivit liderului ALDE, toate acestea nu s-ar fi putut petrece fără colaborarea ‒ din intenţie, din indiferenţă democratică sau din frică ‒ a unor actori din sfera politică. Atunci când nu este încă evidentă, identitatea acestora va trebui să fie făcută publică cât mai curând.
"Ne aflăm într-un moment decisiv pentru viitorul României. Suntem la o răscruce, iar deciziile pe care cu toţii le vom lua în următoarele săptămâni vor defini viitorul României pentru anii ce vor urma. (...) Aşadar, avem două variante. Fie stopăm derapajul spre dictatură şi revenim într-o logică de guvernare democratică, în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt respectate, în care România este suverană şi îşi susţine poziţia cu demnitate în regiune şi în lume.
Fie alunecăm mai departe spre dictatură, spre statul de drepţi, în care guvernele nu sunt alese democratic, iar cei care au puterea nu mai răspund în faţa românilor şi primesc mai degrabă ordine din afară. Alegerile din 11 decembrie se anunţă a fi o cumpănă a democraţiei în România. (...) Suntem din luna noiembrie 2015 victimele unui aranjament obscur între unii actori politici şi reprezentanţi ai unor interese netransparente. Rezultatul l-aţi văzut: aşa-zisul guvern tehnocrat, deciziile care au fost luate, modul în care au fost luate…", a adăugat Tăriceanu.