Tăriceanu a primit cererea privind încuviinţarea arestării lui Toni Greblă
alte articole
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a confirmat miercuri că a primit solicitarea procurorului general al României privind încuviinţarea arestării preventive şi trimiterii în judecată a lui Toni Greblă şi a adăugat că, având în vedere demisia lui Greblă din funcţia de judecător CCR, cererea ar putea rămâne fără obiect, relatează B1 TV:
„Documentele de la procurorul general au sosit, va fi sesizat Biroul Permanent al Senatului, iar în cadrul acestuia vom decide ce vom face în continuare. Documentele vor fi înaintate Comisiei Juridice spre analiză. Dat fiind faptul că Toni Greblă şi-a anunţat demisia în urmă cu puţin timp, e posibil ca solicitarea procurorului general să nu mai aibă obiect. Însă nu putem proceda altfel, decât în momentul în care vom primi de la CCR o înştiinţare în acest sens prin care să luăm act de demisia lui sau să fie publicată în Monitorul Oficial”, a declarat Tăriceanu.
În contextul vacantării postului deţinut de Greblă la CCR, Călin Popescu Tăriceanu a mai adăugat că propunerea pentru un nou judecător la CCR ar trebui să vină tot de la grupul parlamentar care l-a propus şi pe Toni Greblă, respectiv PSD. Noua propunere trebuie să fie un jurist, a adăugat Tăriceanu.
Reamintim că Toni Greblă, acuzat de fapte de corupţie, şi-a dat miercuri demisia din postul de judecător CCR.
"Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni Greblă s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat (...) încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni Greblă.", precizează Curtea Constituţională a României într-un comunicat de presă.
Greblă a fost pus sub urmărire penală pe 22 ianuarie fiind acuzat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de constituirea unui grup infracţional organizat care avea scopul de a face exporturi ilegale în Rusia.
Ulterior, procurorii au extins învinuirile aduse lui Greblă, acuzându-l pe acesta şi de favorizarea făptuitorului şi folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
"Faţă de momentul iniţial, au apărut elemente care conturează suspiciunea rezonabilă a săvârşirii ultimelor două infracţiuni menţionate, în sensul în care, judecătorul de Curte Constituţională Toni Greblă, în cadrul unei întâlniri directe cu o persoană care avea calitatea de suspect într-o cauză penală aflată în instrumentare la D.N.A, i-a întărit convingerea că, în cazul în care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urmă, va afla acest lucru şi îi va comunica, lăsându-l să creadă că are influenţă pentru a obţine aceste informaţii de la organele judiciare." arată DNA în referatul transmis marţi procurorului general, în vederea declanşării procedurilor pentru obţinerea avizului necesar pentru arestarea şi trimiterea în judecată penală a lui Greblă.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.