Rusia intensifică controalele la graniţă din cauza epidemiei de ciumă din China

Bacteria care produce ciumă
Bacteria care produce ciumă (Wikipedia)

O agenţie de protecţie a consumatorilor din Rusia a întărit măsurile de control la frontieră săptămâna trecută, după ce China a raportat un nou caz mortal de ciumă bubonică în nordul ţării.

Diagnosticul pus joi unui cioban din regiunea Mongolia Interioară a Chinei a confirmat bănuielile. Trei persoane din Mongolia Interioară au fost spitalizate pentru ciumă luna trecută în două cazuri separate legate de consumul de animale sălbatice.

Rospotrebnadzor, agenţia rusă pentru protecţia consumatorilor, a declarat joi că „a luat măsuri suplimentare” la punctele de control de la frontiera chineză pentru a reduce riscul răspândirii ciumei în Rusia.

"Rospotrebnadzor solicită cetăţenilor ruşi să ţină seama de acest lucru atunci când îşi planifică vizitele", a declarat agenţia.

Ciuma bubonică, cunoscută drept „moartea neagră” în Evul Mediu, este o boală extrem de infecţioasă şi adesea fatală, răspândită mai ales de rozătoare. De asemenea, are o variantă mortală numită ciuma pneumonică.

În această primăvară, Mongolia şi-a plasat graniţa cu Rusia sub carantină când un cuplu căsătorit a murit după ce a mâncat carne de marmotă, un caz despre care se crede că este legat de ciuma bubonică.

China a înregistrat ciuma pneumonică în Beijing, dar nu a dat amănunte despre modul în care a ajuns acolo şi eventuala răspândire a bacilului în mediul celui mai populat oraş.

Regimul comunist are o istorie de muşamalizare a epidemiilor grave cu potenţial pandemic. Cel mai recent caz a fost epidemia de SARS, un virus transmis prin aer, care a lovit China la începutul anilor 2000 şi a ajuns şi în America de Nord şi Europa după mai multe luni de muşamalizare din partea autorităţilor comuniste.