Tabără educaţională la Tarna Mare - Natură, împădurire, reciclare şi case construite din PET-uri umplute cu nisip
Vara nu înseamnă doar mare, plajă sau piscină, mai ales când vine vorba de cei mai tineri. Din ce în ce mai mulţi părinţi îşi îndreaptă atenţia către tabere educaţionale pentru vacanţa de vară a copiilor lor, dovadă fiind şi succesul pe care îl are tabăra ecologică de la Tarna Mare, din judeţul Satu Mare.
Tabără este realizată în cadrul unui proiect de cooperare transfrontalieră Ungaria- România şi şi-a deschis porţile în luna iulie 2014, în comuna Tarna Mare. Derularea proiectului a început în anul 2012, având ca lider Primăria şi Parohia Reformată din Csengersima – Ungaria, iar ca parteneri Agenţia pentru Protecţia Mediului din Satu Mare, cu sprijinul Protopopiatului Reformat.
Tabăra este aproape în exclusivitate ecologică, de la concepţie până la dotări. Este unică în ţară datorită celor cinci căsuţe de vacanţă, fiecare construită din câte 4.000 de flacoane din plastic umplute cu nisip.
Ideea de a avea un loc unde să pună în practică conceptul de complex ecologic a existat mai demult, a explicat Elisabeta Bekesyi, directorarea Agenţiei pentru Mediu din Satu Mare, dar oportunitatea de a crea acest complex a apărut în momentul în care preotul Ilonczai a venit şi i-a zis că Parohia Reformată a primit prin retrocedare mai multe terenuri, printre care şi cel de la Tarna Mare, şi nu ştia ce să facă cu el. „Am mers, am văzut locul şi am venit cu ideea de a face o tabără ecologică pe fonduri transfrontaliere, împreună cu partea maghiară. Proiectul a valorat în total cam 750.000 de euro“, a declarat directoarea Agenţiei de Mediu.
Primul pas a fost împădurirea cu ajutorul voluntarilor şi al elevilor a unei porţiuni de 20 de arii din terenul care aparţine complexului, atât pentru crearea unui spaţiu propice dezvoltării faunei specifice zonei, cât şi a unui loc de promenadă pentru cei mici, unde să se poată relaxa, dar şi să înveţe să fie prieteni cu natura şi să o înţeleagă.
În prezent, complexul are cinci cabane cu peste 75 de locuri de cazare, mare parte dintre ele fiind însă în incinta bisericii din Tarna Mare, care a fost reconstruită şi modernizată. Complexului nu îi lipseşte nimic din confortul cu care orice orăşean e obişnuit, doar că totul se petrece în natură. Bucătăria şi băile complexului sunt dotate ca orice casă sau hotel de trei stele, turiştii având posibilitatea să-şi gătească, să-şi aducă bucătar cu ei sau să comande la catering, iar apa caldă este asigurată printr-un sistem de panouri solare.
Printre activităţile desfăşurate aici se numără cursuri de ecologie, activităţi din sfera ecologică, precum împletitul de nuiele, şi seminarii religioase, în funcţie de cerinţele profesorilor însoţitori. De asemenea, centrul a beneficiat prin proiect de achiziţia a zece biciclete cu care cei din tabără se pot plimba.
Cel mai important aspect al taberei este însă cel educaţional. Elevii care ajung aici învaţă o serie de lucruri legate de reciclarea deşeurilor şi despre natură. În cabanele din peturi, mesele, fotoliile, dulapurile pentru reviste şi ceasurile sunt realizate din materiale reciclabile, mai precis din carton presat. Copiii au, de asemenea, ocazia să vadă în mediul lor o mulţime de insecte, ţinute într-o zonă special amenajată denumită „hotel de insecte“, şi să afle mai multe despre ele şi despre rolul lor, iar mica baltă din curtea complexului le oferă posibilitatea să se relaxeze, deocamdată fără permisiunea de a pescui. Aici se doreşte plantarea de specii de plante specifice bălţilor, pentru a atrage păsările, care mai apoi să fie studiate de participanţii la tabere, potrivit Adevărul de Satu Mare.