Sute de voluntari curăţă Delta Văcăreşti

Sute de elevi şi voluntari din Capitală au muncit sâmbătă la curăţarea zonei verzi din jurul lacului Văcăreşti, aşa-numita Delta a Bucureştiului. Cei peste 300 de participanţi la acţiunea de curăţarea a Deltei Bucureştiului, pe care speră să o vadă cât mai curând Parc Natural, au colectat, după ore bune de muncă, peste 250 de metri cubi de deşeuri.
Delta Văcăreşti. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
24.05.2015

Sute de elevi şi voluntari din Capitală au muncit sâmbătă la curăţarea zonei verzi din jurul lacului Văcăreşti, aşa-numita Deltă a Bucureştiului. Cei peste 300 de participanţi la acţiunea de curăţarea a Deltei Bucureştiului, pe care speră să o vadă cât mai curând Parc Natural, au colectat, după ore bune de muncă, peste 250 de metri cubi de deşeuri.

Potrivit realitateabucuresti.ro, voluntarii, elevi ai şcolilor din Sectorul 4, Asociaţia Cercetaşilor Tradiţionali din România, Grupul Ecologiştilor Voluntari Independenţi ai Deltei Bucureştiului, cât şi reprezentanţi ai Crucii Roşii Sector 4, au strâns sute de saci plini cu pet-uri şi ambalaje.

Acţiunea a beneficiat şi de sprijinul REBU, care a trimis 15 utilaje şi 50 de lucrători. De asemenea, demersului i s-au alăturat şi dezvoltatori care construiesc în vecinătatea zonei Lacului Văcăreşti.

Voluntarii de la organizaţiile de mediu speră ca, la un moment dat, acest perimetru să devină Parcul Natural Văcăreşti. Un proiect cu această temă se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, relatează şi digi24.

"Dacă ar depinde de noi, de cetăţeni, (zona ar deveni protejată n.r) repede, dar nu depinde de noi. Depinde de cei care trebuie să declare această zonă ocrotită. Zona să devină spaţiu protejat, pentru ca Bucureştiul are nevoie de verdeaţă, de oxigen, este o oază şi pentru specii de animale şi foarte multe soiuri de plante." a declarat pentru digi24, Andrei Nahorniac, directorul adjunct al Colegiului Tehnic "Petru Rareş" din Bucureşti, participant la acţiunea de ieri.

Reamintim că Delta Bucureştiului, zonă în curs de a fi desemnată arie naturală protejată a fost, în ultimele luni, distrusă sistematic de incendii. Zeci de copaci au fost puşi la pământ pe porţiunea de 183 de hectare de teren care ar trebui să fie ocrotită de stat se aruncă tone de deşeuri, iar pasările sunt braconate.

Delta Bucureştiului are o suprafaţă de 183 de hectare şi este amplasat pe teritoriul Sectorului 4, între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei.

Zona a intrat în atenţia autorităţilor în 2012, după ce Naţional Geographic România a făcut un documentar şi a scos la iveală faptul că acolo trăiesc peste 100 de specii de păsări, mamifere şi reptile iar iniţiativa ca acest loc să fie transformat în parc natural aparţine mai multor ONG-uri.

Ulterior, potrivit ziare.com, la nivel de Ministerul Mediului a fost constituită o Comisie Ştiinţifică pentru elaborarea studiului de fundamentare, rezultatele au fost înaintate Comisiei de Monumente a Academiei Române, care a dat aviz favorabil.

Pe lângă indolenţa autorităţilor, proiectul se mai izbeşte şi de probleme juridice. Potrivit Hotnews, circa 40 de hectare din cele 183 cât acoperă Delta sunt proprietate privată, fiind terenuri restituite sau în curs de restituire. În consecinţă, pentru amenajarea parcului, Ministerul Mediului ar trebui să exproprieze terenurile proprietate privată. În plus, o parte din această suprafaţă este concesionată încă de pe vremea premierului Adrian Năstase, dar concesionarul este în faliment.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor