"Sute de medicamente mai ieftine pot dispărea de pe piaţă!"

Întrucât autorităţile au respins orice propunere formulată de reprezentanţii industriei producătoare de medicamente generice referitoare la modificarea taxei clawback, sute de medicamente cu preţ accesibil riscă să dispară de pe piaţă, avertizează producătorii.
(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
26.06.2012

Întrucât autorităţile au respins orice propunere formulată de reprezentanţii industriei producătoare de medicamente generice referitoare la modificarea taxei clawback, sute de medicamente cu preţ accesibil riscă să dispară de pe piaţă, avertizează producătorii.

Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au anunţat marţi că discuţiile cu Guvernul pentru revizuirea taxei clawback au eşuat.

Autorităţile au respins toate propunerile formulate de reprezentanţii industriei producătoare de medicamente generice.

"Nu mai putem participa la discuţii în care se aude o singură voce şi în care singurul interes este cel financiar, ignorându-se efectele economice şi sociale deosebit de grave pe care această taxă le produce. Cerem, încă o dată, implicarea personală a premierului Victor Ponta şi a ministrului Finanţelor Publice, Florin Georgescu, pentru deblocarea situaţiei", a spus directorul executiv al APMGR, Laurenţiu Mihai.

Principalul argument al Guvernului pentru menţinerea taxei în formula actuală este îndeplinirea acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, însă companiile membre APMGR au cerut celor două instituţii să se pronunţe public asupra menţinerii taxei clawback în forma actuală.

"Refuzăm să credem că FMI şi CE susţin o soluţie care duce în mod clar la limitarea accesului românilor la medicamente şi la distrugerea industriei farmaceutice locale", a mai spus Laurenţiu Mihai.

Producătorii de medicamente au cel mai mult de suferit de pe urma acestei taxe, în ciuda faptului că au o contribuţie importantă la economia României.

În total, activităţile lor asigură 8.000 de locuri de muncă în România şi aduc o contribuţie însemnată la finanţele publice prin impozite directe şi indirecte, precizează producătorii.

Intrarea în insolvenţă a acestor producători ar însemn sfârşitul industriei româneşti de medicamente, susţin reprezentanţii APMGR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor