Armand Goşu: ”Puterea a vrut să provoace dezordini publice pentru a compromite Platforma DA”

Oligarhul Vladimir Plahotniuc a urmărit să compromită protestul de duminică, 24 aprilie, prin infiltrarea unor provocatori în rândurile manifestanţilor, dar această încercare a fost zădărnicită de ambasadele străine, susţine Armand Goşu într-un interviu acordat cursdeguvernare.ro.
Armand Goşu
Armand Goşu (Epoch Times)

În opinia sa, puterea a urmărit două obiective, ''în tentativa de a discredita pe cel mai activ partid din opoziţie, Platforma DA: să demonstreze că nu mai poate mobiliza cetăţeni la demonstraţiile de protest şi să provoace dezordini publice ample pentru a compromite Platforma şi pe liderii săi''.

''Primul obiectiv, guvernul a încercat şi a reuşit parţial să-l rezolve prin blocarea circulaţiei microbuzelor, duminică, 24 aprilie, când Ministerul Transporturilor a ameninţat şi şantajat firmele de transport călători şi chiar pe şoferi, circulaţia în multe raioane ale republici fiind blocată până seara. În acest fel, câteva mii de oameni – cel puţin – nu au putut ajunge în capitală pentru a participa la proteste'', a precizat Armand Goşu.

Al doilea obiectiv, compromiterea Platformei şi a lui Năstase prin utilizarea provocatorilor şi a celebrilor tituşki, prezenţi în număr mare la Chişinău, după cum o demonstrează fotografiile, cred că a fost suspendat la intervenţia ambasadelor străine. Au ajuns la mine detalii despre faptul că cel puţin două ambasade occidentale importante erau îngrijorate, având informaţii despre ceea ce se pregătea, provocări care să ducă la arestări”, a mai spus analistul.

El susţine că Platforma Demnitate şi Adevăr este supusă unui atac din toate direcţiile, deoarece ''e singura structură politică autentică anti-sistem care poate arunca în aer establishment-ul de la Chişinău controlat de oligarhul Plahotniuc. Şi de asta are acum nevoie Moldova. Trebuie reconstruit de la zero, cu alţi oameni''.

''Partidul a apărut din stradă, de la manifestaţiile spontane de acum un an, care au tot crescut în intensitate. Partidul Demnitate şi Adevăr este un duşman de moarte al actualului status quo din Moldova, de aceea polarizează, nu lasă pe nimeni indiferent. (...) Partidul nu este pilotat de forţe externe, liderii improvizează pe loc, cel mai adesea. Şi asta se vede. Nu au nici un fel de resurse financiare. Şi este cel mai atacat mediatic. Nimeni n-ar fi rezistat la acest măcel mediatic. Trebuie să ai nervi de oţel'', a subliniat Goşu.

Pe de altă parte, el a susţinut că ''atât Dodon cât şi Usatâi au sperat ca Platforma DA să eşueze, să adune 500-1.000 de oameni, să apară violenţe iar liderii să fie arestaţi. Ceea ce nu s-a întâmplat''.

Referitor la declanşarea alegerilor anticipate, cerută de protestatari, Goşu a afirmat că ''PD nu va accepta sub nici o formă alegeri anticipate. Nu pentru că i-ar păsa de parcursul european sau de integrare, că s-ar schimba vectorul, iar Moldova ar porni-o spre Est dacă pierde Plahotniuc controlul asupra majorităţii parlamentare. Asta e o prostie. PD nu va accepta să piardă puterea pentru că liderii partidului nu pierd doar accesul la resurse, ci pierd propriile afaceri şi averi şi chiar îşi pierd libertatea. Este o luptă pe viaţă şi pe moarte acolo. Regimul Plahotniuc va folosi tot arsenalul pentru a supravieţui''.

În privinţa alegerilor prezidenţiale, expertul în spaţiul post-sovietic consideră că pro-rusul Igor Dodon are cele mai mari şanse. ''Cred că la nivelul multor cancelarii occidentale se cristalizează convingerea că Dodon e o soluţie acceptabilă. Împacă şi Moscova şi Berlinul, nici Washington-ul nu-i împotrivă. E controlabil, predictibil, egolatru, uşor de manipulat. Sunt informaţii veridice că e şantajat de Plahotniuc, deci şansele lui să devină preşedinte cresc. Oricum, preşedintele nu are mari prerogative, e de reprezentare mai mult. Iar lui Dodon îi place să stea în vitrină”, a afirmat Goşu.

În opinia sa, de partea cealaltă, opoziţia nu se poate mulţumi cu prezidenţialele deoarece ''chiar dacă le-ar câştiga nu se poate schimba prea mult, prerogativele preşedintelui rămân limitate, preşedintele va fi o păpuşă pusă în vitrină''.

''Situaţia opoziţiei e complicată, pe de o parte liderii ei cer anticipate, pe de altă parte noile partide nu s-au organizat, n-au structuri teritoriale, n-au filiale, reţele, deci un scrutin parlamentar le-ar găsi nepregătite. Cred că ei cer anticipate dar speră să nu le obţină'', a concluzionat Armand Goşu.