Susţinătorii lui Navalni pregătiţi pentru un protest masiv pe cuprinsul Rusiei

Susţinătorii liderului opoziţiei ruse Alexei Navalni sunt pregătiţi să iasă sâmbătă pe străzi în zeci de oraşe ale Rusiei pentru o serie de proteste care ar putea declanşa un răspuns dur din partea poliţiei.
Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.10.2017

Navalni a cerut cetăţenilor ruşi să se alăture demonstraţiilor, care sunt organizate în peste 70 de oraşe de pe cuprinsul Rusiei, pentru a susţine “competiţia politică” internă. Navalni urmăreşte să participe la alegerile prezidenţiale din martie 2018.

Protestele au fost programate să aibă loc la o zi după ce un tribunal din Moscova a respins apelul lui Navalni împotriva unei sentinţe de 20 de zile de închisoare, care i-a fost înmânată după ce a fost găsit vinovat de încălcarea repetată a prevederilor legale privind organizarea de întâlniri şi mitinguri publice

Decizia înseamnă că Navalni va rămâne în închisoare pe durata protestelor de astăzi, care ar urma să aibă loc cu ocazia celei de-a 65-a aniversări a zilei de naştere a preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Înţeleg perfect nevoia [Kremlinului] ca eu să rămân închis pentru cât mai mult timp, în special în ziua de 7 octombrie”, a declarat Navalni în sala de judecată, fiind citat de Kira Iarmish, purtătoarea sa de cuvânt.

Echipa de campanie a lui Navalni a cerut tuturor „oamenilor decenţi” să participe la demonstraţii.

„Cererile noastre sunt rezonabile, simple şi legale: o competiţie politică şi accesul la alegerile prezidenţiale pentru Navalni şi alţi candidaţi”, conform unei declaraţii publicate vineri de echipa de campanie.

Declaraţia a adăugat că autorităţile ar trebui să „lase în pace activiştii, voluntarii, observatorii şi pe alţii şi să le ofere oportunitatea de a participa liber la campaniile electorale”.

Navalni este un critic dur al preşedintelui Putin, care a deţinut puterea ca premier sau preşedinte începând cu 1999 şi este aşteptat să candideze pentru un nou mandat în martie 2018. Practic, victoria lui Putin este destul de asigurată din moment ce sistemul politic strâns controlat al ţării lasă puţin spaţiu pentru surprize.

Navalni, avocat în vârstă de 41 de ani care a publicat numeroase rapoarte privind corupţia în rândul unor aliaţi cheie ai lui Putin, a deschis peste 60 de birouri de campanie şi a desfăşurat mitinguri electorale la nivel naţional de când şi-a anunţat, în decembrie 2016, dorinţa de a participa la alegerile prezidenţiale din anul următor.

Totuşi, Comisia Centrală Electorală a declarat că Navalni nu este eligibil pentru a candida datorită unei condamnări pentru infracţiuni financiare – despre care activistul a susţinut în mai multe rânduri că a fost motivată politic.

În acest an, două demonstraţii precedente la nivel naţional conduse de Navalni, şi care au beneficiat de o prezenţă substanţială în rândul tineretului, au dus la arestări în masă şi iritarea oficialilor ruşi.

Înaintea protestelor planificate pentru 7 octombrie, autorităţile ruse au avertizat împotriva desfăşurării de demonstraţii fără permisiune oficială.

De altfel, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat reporterilor la începutul acestei săptămâni că „apelurile publice pentru mitinguri şi întâlniri neautorizate sunt ilegale... şi, prin urmare, organizatori unor astfel de evenimente vor fi judecaţi”.

Procurorii din Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, au afirmat vineri că „orice încercare de a desfăşura [demonstraţii] neautorizate reprezintă o încălcare directă a legii”.

Guvernele locale din numeroase oraşe ale Rusiei nu şi-au dat acordul pentru manifestaţiile planificate pentru astăzi.

Opozanţii Kremlinului şi activiştii pentru drepturile omului susţin că guvernul rus încalcă deseori dreptul constituţional la libera adunare atunci când refuză să aprobe demonstraţii sau atunci când plasează restricţii asupra locului şi momentului în care pot avea loc acestea.

Organizaţia Human Rights Watch, cu sediul în New York, a declarat luna trecută că poliţia rusă se amestecă „în mod sistematic” în încercările lui Navalni de a candida în alegerile prezidenţiale, efectuând razii asupra birourilor sale de campanie, arestând „în mod arbitrar” voluntari ai campaniei sale şi desfăşurând „alte acţiuni care interferează nejustificat cu campania”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor