Suspiciuni de fraudare a votului în mediul rural. Observatorii reclamă un du-te-vino de alegători
alte articole
În timp ce românii din străinătate reclamă că le-a fost îngrădit dreptul la vot prin proasta organizare a turului de scrutin, românii din ţară acuză tentative de fraudare a votului prin turism electoral.
La Popeşti-Leordeni, o doamnă, observator de la o secţie de votare a depus plângere la poliţie după ce mai multe maşini, microbuze şi chiar o duba au adus oameni la vot la secţia unde este observator, informează Hotnews. Sub protectia anonimatului, femeia a relatat că a fost ameninţată şi înjurată de mai multe ori şi că după ce a sunat la 112 să reclame nereguli, în secţia respectivă au venit circa 10 observatori despre care se bănuieşte că sunt membri PSD, aceştia manifestându-se agresiv.
Potrivit observatorului, la ora 14, în secţia din Popeşti erau 500 de voturi pe lista permanentă şi 200 pe cea suplimentare iar la secţia continuau să vină maşini de lux cu numere din Ilfov din care coboară câte 3-4 persoane.
Judeţul Ilfov se situa, conform cifrelor publicate de BEC la ora 17.30, pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte prezenţa la urne.
Şi în satul Gălbinaşi, judeţul Călăraşi există suspiciuni de turism electoral. Din oră în oră preşedinta secţiei de votare vorbeşte cu primarul şi îi spune câţi au votat, după care "mai apare câte un puhoi de votanţi", a relatat pentru Hotnews observatorul Daria Marinescu.
"Sunt foarte multe persoane neautorizate care staţionează la poarta statiei de votare, autoturisme de lux care aduc de azi-dimineaţă oameni la vot şi poliţie care spune că nu există temei legal pentru pedepsirea turismului electoral", a relatat şi Alina Bogdan, observator la alegeri într-o secţie de votare din Izvoarele, Olt, al doilea judeţ ca prezenţă la urne conform ultimelor cifre publicate de BEC.
Nu numai în mediul rural sunt reclamate tentative de fraudare a turului de scrutin. Reprezentanţii ACL au descoperit în Bucureşti Coduri Numerice Personale greşit completate în listele suplimentare, în timp ce unele liste conţineau CNP-urile unor persoane decedate.
De altfel, ACL a depus 110 plângeri penale pentru vot multiplu identificat, care reprezintă fraudă la vot, anunţa formaţiunea politică, şi 441 de sesizări către Birouri Electorale Judeţene şi Parchete judeţene privind nereguli identificate în legătură cu completarea tabelelor electorale (date eronate/false referitoare la CNP-uri) vizând listele suplimentare.