Predoiu aruncă bomba: Secţiile de votare din Diaspora pot fi suplimentate. Există un precedent în 2012

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  fincţia de Preşedinte al României. În imagine, Cătălin Predoiu , Klaus Iohannis şi  Vasile Blaga, co-vicepreşedinţi ai ACL
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru fincţia de Preşedinte al României. În imagine, Cătălin Predoiu , Klaus Iohannis şi Vasile Blaga, co-vicepreşedinţi ai ACL (Epoch Times România)

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, trebuie să emită de urgenţă în cursul zilei ordinul de suplimentare a secţiilor de votare în Diaspora, iar dacă guvernul Ponta afirma că nu există cadru legal, atunci să emită o ordonanţă de urgenţă, a declarat prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Mediafax.

"Domnul Ponta şi şeful domniei sale, pardon, ministrul domniei sale, domnul Meleşcanu, ne servesc încă o minciună. Cerem imperativ domnului Meleşcanu astăzi să emită un ordin prin care să reglementeze aceste secţii suplimentare, sau, dacă domnul Meleşcanu se mişcă vorba (sic!) domnului Iohannis, la ralanti, atunci domnul Ponta să convoace guvernul şi să emită o ordonanţă de urgenţă", a precizat Predoiu.

Liderul demoncrat-liberal a prezentat prevederile BEC, reiterate în urma solicitării lui Meleşcanu, în privinţa suplimentării secţiilor de vot din diaspora. Mai mult decât atât, Predoiu a dezvăluit că există cadrul legal şi constituţional pentru a permite suplimentarea secţiilor de vot, citând prevederi şi interpretări ale legii fundamentale şi menţionând că în 2012 a existat precendentul unei Ordonanţe de urgenţă care a schimbat legea electorală după stabilirea secţiilor de votare.

Astfel, liderul PDL îl invită pe Ponta ca, în cazul în care guvernul crede că nu este suficientă menţiunea făcută de BEC privind suplimentarea secţiilor de votare prin ordin de ministru, să apeleze la instrumentul ordonanţei de urgenţă.

"În 2012 se putea, acum nu se mai poate. Domnul Ponta nu vrea să faciliteze votul din Diaspora, pentru că îi este frică de dumneavoastră. Dragi români din Diaspora, sunaţi-vă acasă rudele, prietenii, şi explicaţi-le ce bătaie de joc se face la adresa dumneavoastră, a celor care, din 2010 şi până astăzi, aţi trimis în România aproape 18 miliarde de euro pentru susţinerea familiilor dvs. Asta este răsplata guvernului", a subliniat Predoiu.

În cazul în care nu vor face să supliemnteze secţiile de votare din Diaspora, Predoiu reafirmă solicitarea ca atât Ponta, cât şi Meleşcanu "să plece după domnul Corlăţean, pentru că au declarat că vor rezolva problema. BEC le-a spus cum să o facă, Constituţia le spune cum să o facă, au făcut-o în 2012 într-un caz asemănător, de ce refuză să o facă astăzi? Astăzi refuză să o facă pentru că Ponta se teme de Diaspora".

Cum răspunde MAE

"OUG 70/2012 a fost adoptată în noiembrie 2012, înainte de alegerile pentru Parlamentul României, desfăşurate la 9 decembrie acelaşi an, într-un singur tur de scrutin. Prin actul invocat se reglementează cum vor vota în străinătate militarii, poliţiştii şi personalul civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate", transmite MAE în cadrul unui comunicat de presă, subliniind că alegerile pentru Parlament au un singur tur de scrutin, în timp ce prezidenţialele se pot desfăşura în două tururi.

"Prin urmare, invocarea OUG 70/2012 drept precedent pentru situaţia actuală, în condiţiile în care aceasta a fost emisă înaintea unor alegeri parlamentare care se desfăşoară într-un singur tur de scrutin faţă de alegerile prezidenţiale care se desfăşoară, de regulă şi potrivit legii, în două tururi de scrutin, argumentându-se că ar putea fi emise ordonanţe de urgenţă între două tururi de scrutin, reprezintă o dezinformare voită a opiniei publice", mai precizează MAE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne