Suspendarea lui Trump / Congresul îl cheamă pe Trump în audieri în timpul summitului NATO. Casa Albă anunţă că nu va participa

Donald Trump (Win McNamee/Getty Images)
Andrei Popescu
02.12.2019

Casa Albă, într-o scrisoare emisă duminică, a răspuns şefului Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor, Jerrold Nadler, că preşedintele Donald Trump nu va participa la audierile programate săptămâna aceasta în Congres în ancheta care încearcă suspendarea sa.

Nadler îi dăduse termen preşedintelui şi avocaţilor săi până la ora 18:00, pentru a răspunde unei solicitări de participare la audierea de deschidere a anchetei Comisiei Juridice care este programată miercuri. Ancheta, pornită de Partidul Democrat, care urmăreşte demiterea lui Donald Trump înaintea alegerilor din 2020, pune accent pe probleme constituţionale şi legale, şi implică presupuse presiuni pe care Donald Trump le-a făcut asupra omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, de a începe anchetarea eventualelor ilegalităţi comise de familia lui Joe Biden, fostul vicepreşedinte democrat în Ucraina.

Democraţii au pregătit patru martori, nenumiţi duminică: se presupune că trei sprijină acuzaţia.

Separat, Nadler a dat Casei Albe un termen limită pentru vineri, 6 decembrie, pentru a participa la ancheta mai largă din Congresul controlat de democraţi, care reuneşte alte două Comisii.

În scrisoarea sa publicată în Politico, Cipollone, avocatul Casei Albe a spus că procesul democraţilor „încalcă toate precedentele istorice anterioare, drepturile de bază ale procesului şi corectitudinea fundamentală”.

El a acuzat democraţii că ar fi programat în mod deliberat şedinţa de deschidere în timpul viitoarei călătorii a preşedintelui la summitul NATO de la Londra care este programat săptămâna aceasta.

Cipollone a mai subliniat că şedinţa de deschidere „nu va include deloc martori” şi că nici prima şi nici următoarea audiere nu a fost clară despre ce martori vor fi chemaţi sau despre ce drepturi ar fi acordate preşedintelui.

Avocatul Casei Albe a contestat pretenţia lui Nadler de a acţiona în conformitate cu precedentul stabilit în timpul exercitării preşedintelui Bill Clinton, notând diferenţele semnificative de la procedurile urmate cu acea ocazie:

„Deşi scrisoarea dvs. încearcă să invoce precedentul din ancheta privind acuzarea Clinton, aţi ignorat complet nu numai procesul urmat atunci, ci şi toate celelalte precedente istorice. De exemplu, când Comisia Juridică a programat o audiere similară în timpul procesului Clinton, a permis celor care interogau martorii să pregătească o notificare de două săptămâni şi jumătate şi a programat audierea la o dată sugerată de avocaţii preşedintelui. Azi, în schimb, nu aţi oferit preşedintelui nici şansa de a coopera la program, nici vreo informaţie relevantă, dându-i în schimb foarte puţin timp pentru a se pregăti, astfel încât aţi refuzat de fapt să daţi administraţiei o şansă corectă de a participa.”

Anchetele anterioare nu au autorizat un set de comisii să conducă două runde de audieri cu martori (o rundă secretă şi alta publică), în timp ce interzicea preşedintelui orice oportunitate de participare. Nici aceste anchete anterioare nu au reuşit să refuze drepturile preşedintelui, chiar şi într-o a treia rundă de audieri în faţa altei comisii, cea Juridică. Într-o altă procedură, avocatul preşedintelui nu a fost exclus de la şedinţele care au audiat martorii şi nici preşedintelui nu i-a fost refuzat dreptul de examinare încrucişată a martorilor în timpul acestor audieri.

Conform actualelor proceduri pornite de democraţi, Donald Trump nu avea voie să prezinte probe, să cheme martori, să examineze martorii sau nici măcar să vadă transcrieri până la câteva săptămâni după ce au fost luate mărturiile şi nu i s-a permis absolut nicio participare la şedinţele publice. În plus, cererile de martori făcute de republicani au fost respinse. Anumite întrebări puse martorilor care au depus mărturie au fost cenzurate de democraţi.

Cipollone a adăugat, în plus, că ameninţarea Nadler de a lua măsuri în eventualitatea în care Casa Albă continuă să reziste la furnizarea de martori şi documente - chiar şi din motive constituţionale - a reprezentat o negare totală a drepturilor procedurale ale preşedintelui.

În timp ce a declarat că „nu este prea târziu pentru a îndrepta deficienţele procedurale profunde care au afectat întreaga anchetă”, Cipollone a spus că administraţia a rămas deschisă participării dacă i se permite să fie implicată „în mod semnificativ”, inclusiv capacitatea de a apela martori care până acum au fost refuzaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor