Secretarul american de Stat: Testarea sistemului S-400 de către Turcia, "îngrijorătoare"

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Getty Images)

Turcia efectuează teste ale sistemului rusesc de apărare S-400 pe care l-a achiziţionat, folosind aparate F-16 de producţie americană, iar secretarul american de Stat Mike Pompeo afirma că acest lucru este „foarte îngrijorător”.

Pompeo a adăugat că discuţiile dintre Washington şi Ankara pentru a rezolva problema sunt încă în curs.

La o conferinţă de presă, Pompeo a declarat că Statele Unite au transmis Turciei că Washingtonul doreşte ca Ankara să renunţe în final să desfăşoare bateriile ruseşti.

„Da, este îngrijorător”, a declarat Pompeo, când a fost întrebat despre rapoartele potrivit cărora avioanele de război F-16 turceşti au zburat luni deasupra capitalei Turciei pentru a teste noul sistem de rachete S-400.

„Suntem încrezători. Vorbim în continuare cu Turcia, încercând totuşi să rezolvăm această situaţie”, a declarat acesta.

Ankara şi Washington au păreri divergente în ceea ce priveşte achiziţia sistemului S-400 de către Turcia, despre care Washingtonul susţine că nu este compatibil cu armele NATO şi reprezintă o ameninţare pentru avioanele sale de vânătoare F-35.

Tayyip Erdogan, a făcut o vizită şi s-a întâlnit cu preşedintele american Donald Trump la Casa Albă, la începutul acestei luni, întâlnirea fiind etichetată de Trump ca „minunată”.

Cu toate acestea, semnalele de la conferinţa comună de presă nu au arătat niciun progres în chestiunea dosarului bateriilor S-400.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe