Surprizele premierul georgian Ivanişvili: îşi amână vizita în SUA şi renunţă la vizita în Rusia
alte articole
În ajunul celei de-a 9-a aniversări a 'revoluţiei rozelor', premierul georgian Bidzina Ivanişvili a susţinut o conferinţă de presă. La prima conferinţă cu liderul acestei coaliţii după victoria partidului 'Visului georgian' în alegerile parlamentare au venit circa 200 de jurnalişti. Premierul a promis că va comunica regulat cu reprezentanţii mass-media. Însă, dacă cineva spera să audă de la Ivanişvili date concrete pentru onorarea promisiunilor făcute în timpul campaniei electorale, aceste speranţe s-au dovedit eronate: premierul georgian a venit cu altfel de 'surprize'.
Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, principala ştire a devenit decizia sa de a amâna vizita la Washington programată pentru sfârşitul lunii şi de a renunţa practic la vizita sa la Moscova. Ivanişvili şi-a motivat decizia de a-şi amâna vizita în SUA prin necesitatea de a pregăti mai bine această acţiune. Probabil, decizia a fost dictată de experienţa primelor sale vizite la Bruxelles, unde au avut loc incidente neplăcute.
'Partea rusească' a declaraţiei lui Ivanişvili a stârnit anumită nedumerire, fiind în contradictoriu cu aspiraţia declarată privind ameliorarea relaţiilor cu Moscova. Ivanişvili a explicat că nu poate vizita Rusia pentru că reprezentanţe diplomatice ale acestei ţări funcţionează în Abhazia şi Osetia de Sud, însă nu a exclus posibilitatea unor negocieri cu liderii ruşi pe teritoriul altor ţări. Probabil, opinează cotidianul rus, premierul georgian s-a referit la faptul că negocieri cu reprezentanţi ai conducerii ruse ar putea avea loc în marginea vreunui important forum internaţional. În acelaşi timp, Ivanişvili este mulţumit de progresele care se remarcă în problema reluării relaţiilor comerciale ruso-georgiene.
Premierul georgian a subliniat că 'integritatea teritorială a Georgiei trebuie restabilită, iar Abhazia şi Osetia de Sud trebuie să devină parte a ţării'. 'Trebuie să restabilim relaţiile cu Suhumi şi Ţhinvali, arătând că la putere în Georgia au venit alţi oameni, care sunt interesaţi de stabilirea unor bune relaţii', a explicat Ivanişvili.
O altă surpriză este aceea că Ivanişvili ar putea să nu se retragă din politică peste un an şi jumătate, după cum presupunea în timpul campaniei electorale. Potrivit premierului georgian, această decizie va fi luată în funcţie de faptul dacă va fi sau nu îndeplinit programul său electoral. Adică, pentru îndeplinirea promisiunilor, premierul ar putea avea nevoie nu de un an şi jumătate, ci de mai mult. În schimb, chiar de acum noua putere din Georgia va începe să restricţioneze funcţiile preşedintelui Saakaşvili.
Potrivit lui Ivanişvili, nu se pune problema unui impeachment la adresa lui Saakaşvili, însă noua Constituţie sau mai exact prevederile ei care mută centrul puterii de la preşedinte la premier va intra în vigoare nu în octombrie 2013, cum se presupunea, ci mai devreme. Acest lucru trebuie făcut pentru a nu se pierde timp şi forţe în scopul infirmării de informaţii false cu privire la procesele politice din Georgia, informaţii pe care Saakaşvili le promovează peste tot în lume.
În rândul 'informaţiilor false' ar putea fi incluse şi cele privind arestarea unor înalţi funcţionari din ministere-cheie, arestare pe care fostul partid al puterii 'Mişcarea Naţională Unită' o consideră prigoană politică. Nu fără intervenţii din partea acestuia, noul guvern a primit deja observaţii din partea NATO şi UE. Ivanişvili consideră, însă, că 'Visul Georgian' a început să-şi îndeplinească una dintre promisiunile electorale: să restabilească supremaţia legii. Ivanişvili califică arestările în rândul înalţilor funcţionari ai Ministerului de Interne şi altor structuri ale puterii drept măsuri de 'curăţare', cerând să se pună capăt isteriei mediatice din jurul acestui subiect.
Mai mult decât atât, după cum a devenit clar din complimentele aduse în context de către Ivanişvili ministrului justiţiei Tea Ţulukiani şi ministrului responsabil cu sectorul penitenciar Sozaru Subari, în viitorul apropiat sunt aşteptate şi arestări ale altor foşti şi actuali înalţi funcţionari. Astfel, în ajunul celei de-a 9-a aniversări a 'revoluţiei rozelor', care, spre deosebire de alţi ani, nu va mai fi marcată în acest an, 'Mişcarea Naţională Unită' a primit un mesaj de atenţionare din partea premierului.
Potrivit unor analişti, Ivanişvili şi 'Visul georgian' nu au fost pregătite pentru victorie în alegerile parlamentare, iar acum pur şi simplu nu sunt în stare să înceapă din mers onorarea promisiunilor cu caracter socio-economic. Iar atunci când 'nu este pâine', trebuie să faci apel la tot felul de 'show-uri pentru public'. În afară de arestările menţionate, să declanşeze de exemplu dezbateri pe tema 'are sau nu nevoie Saakaşvili de serviciul de pază?' sau să lase, din motive de economie, palatul prezidenţial fără iluminat stradal şi să ceară mutarea parlamentului din Kutaisi înapoi în capitală.
În opinia cunoscutului politolog Ramaz Sakvarelidze, 'Visul georgian nu se aştepta la o victorie atât de uşoară în alegeri, deoarece el nu avea miniştrii pe care îi are de obicei opoziţia pentru un cabinet din umbră, iar completarea guvernului s-a prelungit'. De altfel, Sakvarelidze consideră că nici 'Mişcarea Naţională Unită' nu a fost la vremea sa pregătită să preia puterea, reuşind să o scoată la capăt datorită ajutorului SUA şi al lui Ivanilşvili, care pe atunci o sprijinea. 'Actualele arestări amintesc de evenimentele acelor ani. Şi 'Mişcarea Naţională Unită' a început cu acţiuni represive, pe care le promova intens', aminteşte politologul, subliniind că actuala putere 'face mult mai puţină gălăgie' din acest punct de vedere, o campanie artificială de arestări şi reţineri nefiind în interesul ei.
La adresa lui Ivanişvili se fac auzite deja acuzaţii conform cărora autorităţile nu se grăbesc să-şi îndeplinească promisiunile cu caracter social. Totuşi, Nezavisimaia Gazeta accentuează faptul că nici Ivanişvili, nici altcineva din 'Visul georgian' nu a numit date concrete pentru onorarea acestor promisiuni, ci a subliniat mereu că situaţia socială a cetăţenilor se va îmbunătăţi neapărat, însă după ce va fi clarificat bugetul. 'Este posibil ca 'Visul georgian' să moştenească un buget problematic', opinează Sakvarelidze. Politologul consideră că este prematur să se tragă concluzii ferme în legătură cu noul guvern, care lucrează de mai puţin de o lună.