Supravegherea din Marea Britanie, mai gravă decât ceea ce şi-a imaginat Orwell în romanul său “1984”
alte articole
Raportorul Special al ONU privind dreptul la viaţa privată a criticat situaţia supravegherii în Marea Britanie, susţinând că aceasta este chiar mai gravă decât ceea ce şi-a imaginat George Orwell în romanul său “1984”.
“Este mai rău... Deoarece, dacă iei în considerare doar supravegherea CCTV (televiziune cu circuit închis), cel puţin Winston [adică Winston Smith din romanul “1984”] putea să se plimbe în zona rurală şi să stea sub un copac fără să se aştepte la prezenţa unui ecran, aşa cum se numeau mijloacele de supraveghere. Dar astăzi, în multe părţi ale zonei rurale britanice există mai multe camere de supraveghere decât şi-ar fi imaginat George Orwell. Aşadar, situaţia în unele cazuri este deja cu mult mai gravă”, a declarat Joseph Cannataci pentru The Guardian.
Viaţa sub supraveghere
Conform British Security Industry Association (BSIA), există aproximativ 6 milioane de camere de supraveghere cu circuit închis pe cuprinsul Marii Britanii. În plus, BSIA estimează că fiecare britanic, în medie, este înregistrat de aproximativ 70 de camere în fiecare zi.
Marea Britanie are cele mai multe camere CCTV din lume, existând câte o cameră de supraveghere la fiecare 11 oameni.
“O glumă proastă”
Noul Raportor Special al ONU privind viaţa privată a descris, de asemenea, mecanismul supravegherii ca fiind o “glumă proastă”.
“Aceasta este exact una dintre problemele pe care trebuie să le rezolvăm: atâta timp cât mecanismul de supraveghere este o glumă, şi încă o glumă proastă pe spinarea cetăţenilor, pentru cât timp poate fi tratată ca o glumă”, a adăugat el.
“Modul în care rezolvăm această situaţie va face toată diferenţa. Orwell a prevăzut o tehnologie care controla. În cazul nostru noi ne uităm la o tehnologie care se dezvoltă mereu şi care poate dezvolta mereu capabilităţi şi mai sinistre”, a notat Cannataci.
“Dezvăluiri importate”
Cannataci a amintit de dezvăluirile făcute de fostul contractor NSA Edward Snowden, susţinând că sunt “foarte importante”.
“Ele au fost foarte importante. Snowden va continua să fie privit ca un trădător de unii şi ca un erou de alţii. Dar, de fapt, dezvăluirile sale ne-au confirmat multora dintre noi, care lucrăm în acest domeniu de mult timp, ceea ce se întâmplă şi gradul în care situaţia a scăpat de sub control”, a subliniat Cannataci.
În iunie 2013, Snowden a dezvăluit că NSA a înregistrat convorbirile telefonice a milioane de cetăţeni americani şi străini, inclusiv în cazul unor lideri politici din jurul lumii.
După aceste dezvăluiri, Snowden a fugit din SUA pentru a nu fi judecat pentru spionaj.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.