Supraconsumul aruncă planeta în criză
alte articole
Pământul este o planetă bolnavă din cauza suprapopulării şi consumului excesiv de resurse, ce nu mai au timp sa se regenereze, susţine un raport al WWF(World Wide Fund for Nature) prezentat în luna mai a acestui an.
„Dacă vom continua să utilizăm resursele planetei noastre mai repede decât le poate înlocui, în curând vom fi exploatat fiecare colţ disponibil de pe Pământ” a spus David Nussbaum, directorul executiv WWF din Marea Britanie, citat de The Independent.
Datele raportului Living Planet, adunate de Societatea Zoologică din Londra, sunt în urma observării a peste 9.000 de populaţii de mamifere, păsări, peşti, reptile de pe întreg globul, în total 2.600 de specii diferite, timp de aproape 4 decenii (între 1970 şi 2008), după cum informează The Independent.
Concluziile sunt îngrijorătoare. S-a înregistrat o scădere cu 60% a populaţiilor de la tropice, la o scădere globală cu 28%. Se crede că unele specii au dispărut complet, cum ar fi delfinul din râul Yangtze, China, pe când altele au devenit vulnerabile din cauza numărului tot mai mic de exemplare în sălbăticie. Conform raportului, numărul tigrilor asiatici a scăzut cu 70% în ultimii 30 de ani, hipopotamii din Congo cu 95%; pinguinii imperiali au avut o scădere cu 50%, speciile de cod din Atlantic cu peste 74%.
Ecologiştii cred că cea mai importantă cauză a situaţiei actuale este supraconsumul datorat celor 7 miliarde de oameni de pe planetă. Amprenta ecologică a activităţii umane este cu 50% peste ce poate susţine ecosistemul Pământului. Altfel spus, populaţia globală ar avea nevoie de o planetă şi jumătate pentru a se susţine. Dacă nu se iau măsuri, conform autorilor raportului, nici echivalentul a două planete nu o să mai fie de ajuns în 2030.
„Rezultatele indică o planetă foarte bolnavă. Ignorarea acestui diagnostic va avea implicaţii majore pentru omenire. Putem reface sănătatea planetei, dar numai prin adresarea creşterii populaţiei şi a supraconsumului de resurse.” a adăugat Jonathan Baillie, director de conservare al Societăţii Zoologice din Londra, citat de acelaşi ziar britanic.
Exploatarea necontrolată a pădurilor, a resurselor animale şi vegetale, a apei potabile, poluarea, toate au devenit realităţi comune. Consecinţele indiferenţei sunt conştientizate dar totuşi ea persistă. Cel mai bun exemplu este problema emisiilor de carbon de la maşini şi fabrici. Este un subiect important pentru politicieni şi cetăţeni, deopotrivă. Raportul WWF demonstrează însă că nivelul de CO2 nu a scăzut deloc din 1970, din contră a înregistrat o creştere cu 40%.
Măsuri urgente sunt necesare, până nu e prea târziu, atenţionează ecologiştii. Eficientizarea producerii de energie coroborată cu o scădere generală a consumului, folosirea de energii regenerabile, conservarea animalelor sălbatice ameninţate de activitatea omului, reducerea consumului de apă sunt doar unele dintre măsurile ce trebuie implementate pentru a inversa direcţia actuală. Este însă nevoie de un acord la nivel global pentru ca acestea să aibă efect.
În cursul acestui an, în Rio de janeiro, se va desfăşura cel mai important summit dedicat problemelor ecologice ale Pământului. Se aşteaptă să fie propuse soluţii globale pentru o dezvoltare sustenabilă. În acest sens, raportul Living Planet va avea un cuvânt greu de spus în convingerea participanţilor de gravitatea problemelor şi nevoia urgentă de schimbare.