Suporterul mişcării pro-democraţie de pe 4 iunie, Fang Lizhi, a murit

Material video prezentat de televiziunea chineză de stat pe 12 iunie 1989, când regimul comunist chinez a emis un mandat de arestare pe numele lui Fang Lizhi 12 iunie 1989.
Material video prezentat de televiziunea chineză de stat pe 12 iunie 1989, când regimul comunist chinez a emis un mandat de arestare pe numele lui Fang Lizhi 12 iunie 1989. (AFP / AFP / Getty Images)

Fang Lizhi, un militant chinez binecunoscut pentru democraţie şi drepturile omului, a murit pe 6 aprilie în Statele Unite. El avea 76 de ani. Fang Lizhi este uneori menţionat drept "Saharov al Chinei" şi liderul spiritual al mişcării studenţeşti pro-democraţie de pe 4 iunie - moartea lui reaminteşte de încordarea politică din jurul masacrul din Piaţa Tiananmen.

În perioada dinaintea incidentului de pe 4 iunie 1989, Fang Lizhi, un fizician binecunoscut în China, a susţinut apelul studenţilor pentru democraţie. În noaptea de după masacru, pe 5 iunie 1989, Fang şi soţia să, Li Shuxian au cerut refugiu la Ambasada SUA din Beijing şi li s-a acordat azil. După ce a rămas în ambasadă timp de un an, Fang Lizhi s-a mutat în Statele Unite împreună cu soţia sa şi a lucrat ca profesor de astrofizică la Universitatea din Arizona. Cât timp a locuit în Statele Unite, Fang Lizhi a fost şi co-preşedinte al unei organizaíi pentru drepturile omului din China.

Wang Dan, liderul studenţilor din mişcarea din 1989, a declarat pentru BBC News că Fang Lizhi a fost un pionier al democraţiei şi drepturilor omului în China, precum şi un simbol spiritual al mişcării studenţeşti din 1980. Atunci când Fang a fost vicepreşedinte la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China, în 1986, el a promovat deschis protestele studenţeşti pro-democraţie din 1986. Wang Dan a subliniat că Fang nu era de fapt în Beijing atunci când a avut loc mişcarea studenţească din 1989. Fang a fost acuzat că ar fi "mâna neagră" din spatele incidentul de pe 4 iunie de către autorităţile regimului.

Numărul persoanelor care au fost ucise de regim pe 4 iunie este încă necunoscut. Partidul Comunist Chinez (PCC) a declarat în Cotidianul Poporului că 298 locuitori au murit şi 5.000 de studenţi au fost răniţi. Câţiva ani mai târziu, Academia Chineză de Ştiinţe Sociale a raportat că peste 500 de persoane au fost ucise. Cu toate acestea, în conformitate cu o carte a unui fost preşedinte al Crucii Roşii, publicată în Hong Kong, Crucea Roşie a primit peste 900 de cadavre şi peste 8.000 de răniţi. Zhang Jian, un activist pro-democraţie care îşi are reşedinţa în Franţa, a estimat că o rată de supravieţuire de 50 la sută ar putea fi considerată optimistă, pentru că sângele pentru transfuzii au fost epuizat din cauza numărului mare de răniţi. Astfel, el consideră că o estimare conservatoare a numărului de decese ar fi de peste 4.000.

Incidentul de pe 4 iunie a fost în mod deliberat minimalizat de autorităţile comuniste chineze de zeci de ani şi este încă un tabu politic în China. Cu toate acestea, scandalul recent ce-l implică pe Bo Xilai a adus în prim-plan luptele interne şi dezacordurile ideologice dintre liderii PCC. Potrivit mai multor rapoarte, premierul chinez Wen Jiabao a cerut o reevaluare a incidentului din 4 iunie, în cadrul unor reuniuni de partid mai speciale.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe