Liderii Partidului Comunist din China vizează aparatul de securitate internă
alte articole
Odată ce premierul Wen Jiabao a deschis calea, critica din interiorul Chinei faţă de puternicul Comitet al afacerilor politice şi legislative (CAPL) a crescut. O astfel de critică este şi un mijloc de a-l ataca pe directorul CAPL, Zhou Yongkang, care conduce o facţiune ce se opune lui Wen şi şefului partidului, Hu Jintao.
La conferinţa de presă sustinuta la încheierea Congresului Naţional al Poporului din data de 15 martie, Wen a declarat că "pe măsură ce economia creşte, au apărut probleme noi, cum ar fi: distribuţia inechitabilă, lipsa de credibilitate şi corupţia. Sunt pe deplin conştient că pentru a rezolva aceste probleme trebuie să implementăm nu numai reforme economice structurale, ci şi reforme politice structurale, în special o reformă pentru sistemul de conducere a partidului şi statului".
Yuan Hongbing, fost profesor de drept la Universitatea din Beijing şi dizident, susţine că remarcile lui Wen au fost larg interpretate ca un semnal că partidul central intenţionează să diminueze puterile extinse ale CAPL.
Ca şef al acestei agenţii a Partidului Comunist Chinez (PCC), Zhou are autoritatea de a utiliza resursele Curţii Supreme, Procuraturii, Ministerului Securităţii Publice, Ministerului Securităţii de Stat, Ministerului de Justiţie, Poliţiei Populare Armate şi a altor agenţii de la diferite niveluri. Analiştii au afirmat că CAPL controlează 1,5 milioane de poliţişti puternic înarmaţi, transformând organizaţia în al doilea centru de putere din interiorul PCC.
Dacă această problemă [corupţia] nu este rezolvată, natura puterii politice s-ar putea schimba, iar Partidul şi-ar putea pierde puterea de a conduce ţara.
Potrivit lui Yuan, incidentul din Chongqing a făcut unele persoane din conducerea PCC să privească CAPL în mod diferit. Când Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing, a încercat să dezerteze la Consulatul SUA din Chengdu pe 6 februarie, se spune că el ar fi dezvăluit un plan al lui Zhou şi al fostului lider de partid din Chongqing, Bo Xilai, de a efectua o lovitură de stat împotriva lui Xi Jingping, după ce Xi devine noul şef al Partidului în octombrie.
Comisia Militară Centrală vrea acum să ia înapoi comanda poliţiei armate din cadrul CAPL, o manevră căreia Zhou i se opune, a relatat Yuan. Dacă CAPL va continua să aibă autoritatea de a comanda poliţia armată, este un lucru asupra căruia nu s-a decis încă, potrivit lui Yuan.
Pe 26 martie, la conferinţa anuală a Consiliului de Stat privind corupţia, Wen a crescut presiunea asupra lui Zhou şi CAPL. Potrivit ziarului oficial People's Daily, premierul a declarat că cel mai mare pericol cu care se confruntă PCC este corupţia. "Dacă această problemă nu este rezolvată, natura puterii politice s-ar putea schimba, iar Partidul şi-ar putea pierde puterea de a conduce ţara", a spus Wen.
O sursă de la Beijing, care ştie ce se ascunde în spatele acestor remarci, a declarat pentru ziarul The Epoch Times că Wen îl vizează pe Zhou pentru că Wen a considerat întotdeauna vinovat CAPL de a fi paralizat sistemul judiciar şi poliţienesc chinez şi ca fiind cea mai mare sursă de corupţie din China.
Un articol din revista Trend, cu sediul în Hong Kong, oferă unele detalii legate de acuzaţiile lui Wen potrivit cărora CAPL este o sursă de corupţie. Conform Trend, în 2010 au existat 37.240 de cazuri de corupţie, care implicau personalul din sistemul de securitate publică şi 32.933 de cazuri în 2011.
Un veteran din partid rupe tăcerea
Fostul şef al CAPL s-a alăturat şi el criticilor publice ale lui Wen. Qiao Shi a fost şeful CAPL în perioada 1985 - 1992, membru al grupului care conducea PCC – Comitetul Permanent al Biroului Politic (CPBP) – din 1987 până în 1997, şi preşedinte al Comitetului permanent al Congresului Naţional al Poporului între 1993 – 1998.
Veteranii de partid precum Qiao joacă adesea un rol important, dar din punct de vedere informal, în spatele scenei. Qiao le-a recomandat recent lui Hu Jintao şi lui Xi Jinping să elimine puterea CAPL asupra instanţelor, potrivit unei alte surse de la Beijing la curent cu situaţia.
Critica lui Qiao a amplificat-o pe cea făcută de Wen la adresa CAPL - condus de Zhou. Potrivit sursei Epoch Times, Qiao continuă să fie informat cu privire la sistemul CAPL de când s-a pensionat. Qiao le-a spus lui Hu şi lui Xi că statul de drept a scăzut în China, după ce Zhou a preluat CAPL, cu cinci ani în urmă.
Qiao a criticat CAPL pentru că a asuprit violent cetăţenii nemulţumiţi care erau victime ale demolării forţate şi pentru că a refuzat reînnoirea licenţelor de drept ale avocaţilor care reprezintă clienţii ce sunt în conflict cu oficialii guvernamentali locali.
Potrivit lui Qiao, în loc să menţină stabilitatea, CAPL a creat instabilitate în China. Puternicul aparat de represiune al CAPL nu este soluţia la problemele Chinei - sursa din Beijing l-a citat pe Qiao.
Aceeasi sursa a mai afirmat că lupta politică recentă i-a determinat pe unii lideri de top să ia în considerare numirea unei persoane care nu este membru CPBP, ca următorul şef al CAPL. Reducerea puterii lui Zhou ca şef al CAPL este un lucru dificil, deoarece el deţine un loc şi în CPBP.
Intelectualii condamnă
Mao Yushi, economist renumit şi câştigător în 2012 al Premiului Milton Friedman pentru Promovarea Libertăţii, oferit de Institutul Cato, a recomandat pe microblogul Sina, la sfârşitul lunii martie, că China ar trebui să "dizolve toate nivelurile CAPL din partid".
El a afirmat ca pentru a face China sa dobândeasca independenţa judiciară, CAPL ar trebui desfiinţat sau cel puţin impiedicat să poată interfera cu puterea judecătorească. "Deoarece cele mai multe persoane care au fost acuzate de corupţie au fost membri de partid, oamenii sunt îngrijoraţi dacă Partidul conduce sistemul judiciar", a scris Mao.
Mesajul lui Mao de pe microblog a fost în atenţia a sute de mii de persoane. Acesta a fost cenzurat curând după aceea.
O soartă similară a avut un mesaj postat de Zhang Zanning, profesor de drept la Universitatea de Sud-Est din China, publicat tot la sfârşitul lunii martie. Mesajul lui Zhang susţinea că CAPL este "cea mai gravă încălcare a Constituţiei" şi a cerut dizolvarea sa.
La fel ca mesajul lui Mao, cel al lui Zhang a fost şters repede de catre cenzori, dar a fost repostat pe scară largă de utilizatorii de Internet.
Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.