Internetul chinez permite căutările după ‘extragerea pe viu [de organe]’

Un Print Screen al rezultatului de căutare pentru 'Recoltare de organe Wang Lijun' pe portalul gigant al Chinei, Baidu.
Un Print Screen al rezultatului de căutare pentru 'Recoltare de organe Wang Lijun' pe portalul gigant al Chinei, Baidu. (The Epoch Times)

În ultima criză ciudată care a dat peste binecunoscuta cenzură strictă a internetului chinez, căutările termenilor referitori la extragerea pe viu de organe au fost recent deblocate pe mai multe portaluri de internet majore.

Concret, căutările după termenii “recoltarea pe viu”, “recoltarea sângeroasă” şi “Wang Lijun recoltarea pe viu” au fost toate permise recent pe Sina Weibo, cea mai populară platforma de microblogging, şi pe Baidu, motorul de căutare cel mai popular. Căutările după unii dintre aceşti termeni erau încă permise în seara zilei de 25 martie, orele 22:00, ora EDT (Eastern Daylight Time).

Aceste cuvinte sunt de obicei asociate cu prelevarea de organe de la prizonieri de conştiinţă în viaţă - în special de la practicanţii Falun Gong. Falun Gong este o practică spirituală chinezească care este persecutată în China continentală începând cu anul 1999, ca urmare a ordinelor fostului lider al regimului, Jiang Zemin. Din 1999, mass-media de stat chineză a răspândit frecvent propaganda virulentă împotriva Falun Gong, în timp ce toate celelalte opinii neoficiale au fost strict controlate.

Posibilitatea ca termenii menţionaţi mai sus să fie căutaţi a fost observată pentru prima dată în seara zilei de 23 martie, ora Beijingului, cam în acelaşi timp în care şi alţi termeni au putut, de asemenea, să fie căutaţi.

Până în seara zilei de 25 martie, orele 22:00, (ora EDT), căutarea după “Wang Lijun recoltarea pe viu” era încă posibilă pe Baidu şi ca prim rezultat era dat un buletin online amplu care detaliază cu privire la afirmaţiile privind extragerile de organe de la practicanţi Falun Gong, şi implicarea lui Wang Lijun în extragerea de organe. Aceasta este ceva neobişnuit pentru acel website ce pare a fi un buletin obişnuit, care nu poate fi nici arhivat de către webcitation.org, nici stocat în cache-ul Google. Se păstrează doar imaginile cu capturi de ecran, în notele folosite pentru studierea acestui caz.

Dovezile, raportate anterior de către The Epoch Times, sugerează că Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing, a cărui încercare de a fugi la Consulatul SUA la începutul lunii februarie a iscat actuala furtună politică, era implicat în practica de extragere de organe.

Pagina disponibilă acum pe internetul chinez pare să fie o reproducere apropiată a conţinutului preluat de la Organizaţia Mondială de Investigare a persecuţiei împotriva Falun Gong (World Organization to Investigate the persecution of Falun Gong), un mic grup de investigaţie, în care literele englezeşti substituie unele dintre caracterele chineze din raport.

Potrivit Web Site Pulse, acel site era accesibil din Shanghai în dimineaţa zilei de 26 martie, ora locală.

Natura deosebit de intensă a acestui scenariu nu a trecut neobservată de internauţii chinezi.

Pe Tencent Weibo, uşerul Zhang Gen din provincia Anhui a scris: “Căutaţi după ‘Wang Lijun recoltarea pe viu’ pe Baidu, ceea ce veţi vedea este şocant şi uimitor. Prieteni Weibo, căutaţi repede.”

Căutările după termenii 'recoltarea pe viu', 'recoltarea sângeroasă' şi 'Wang Lijun recoltarea pe viu' au fost toate permise recent pe Sina Weibo şi pe Baidu.

Căutări similare au avut parte de aceeaşi ciudăţenie, de exemplu căutarea denumirii grupului de investigaţie “Organizaţia Mondială de Investigare a persecuţiei împotriva Falun Gong” a fost posibilă, iar Baidu a redat rezultate pozitive. Cu toate acestea, în dimineaţa zilei de 26 martie, ora locală a Beijingului, căutările pe Baidu au fost blocate.

Alte rezultate de pe serviciul Tieba furnizat de Baidu, similar cu Yahoo! Answers, au menţionat ştirile, dar mai târziu au fost şterse.

Unul dintre rezultatele căutării pe Baidu era o ştire despre modul în care Congresul SUA ar putea investiga “incidentul Wang Lijun”. Potrivit Web Site Pulse, fiind testat în seara zilei de 25 martie, ora locală a New York, acel site nu era blocat în China.

E neclar ce se îmtâmplă cu aceste blocări şi deblocări. În continuare nu este posibil să cauţi pur si simplu “Falun Gong” sau “04 iunie” pe Baidu şi să primeşti rezultate care nu sunt pline de propaganda oficială. Astfel de căutări sunt, de asemenea, interzise în întregime pe Sina Weibo. Un zvon pe Baidu a spus că recent au fost deblocaţi 7.000 de termeni; (http://www.webcitation.org/66R5nR9CH), însă nu a fost furnizată nicio sursă oficială, iar afirmaţia a fost imposibil de verificat.

Dar faptul că ceva ciudat şi fără precedent se întâmplă este în aer. La 23 martie, ziarul The Epoch Times a raportat că Chen Kuide, editor al site-ului China In Perspective, şi fostul şef al Princeton China Iniţiative, a declarat într-un interviu: căutările referitoare la Falun Gong ar fi fost deblocate ca parte a luptei pentru putere în curs de desfăşurare dintre “facţiunea lui Jiang”, care îi include pe Bo Xilai (ce şi-a pierdut postul în mijlocul mişcărilor politice recente), şi pe Zhou Yongkang (şefu lmajorităţii entităţilor de securitate din China), şi actuala conducere formată din Hu Jintao, şeful partidului, şi Wen Jiabao, prim-ministrul Chinei.

Un user pe nume Xiamen, din provincia Fujian, a scris despre cenzura recentă neobişnuit de relaxată: “Urmează să fie mari schimbări în viitor! Este ceva fenomenal să poţi căuta ‘recoltarea sângeroasă’ pe Baidu. Dacă asta este adevărat, atunci avem de a face cu crime împotriva umanităţii. Şi ştiţi cine este vinovat.”

Investigaţii de Ariel Ţian

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe