În Cehia, Mike Pompeo avertizează cu privire la China, Rusia şi pericolul autoritarismului

Secretarul de stat american Mike Pompeo ia cuvântul la o întâlnire a miniştrilor de externe ai NATO în Washington, 4 aprilie 2019
Secretarul de stat american Mike Pompeo ia cuvântul la o întâlnire a miniştrilor de externe ai NATO în Washington, 4 aprilie 2019 (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, aflat la Praga, miercuri, a cerut tinerelor democraţii din Europa Centrală şi de Est să îmbrăţişeze libertăţile câştigate, întrucât se confruntă cu ameninţări din Rusia şi China.

El le-a spus parlamentarilor în Senatul ceh că au dreptate să se opună presiunilor chineze exercitate asupra Cehiei pentru susţinerea Taiwanului, notând câteva exemple recente.

Pompeo a declarat că Rusia pune în pericol democraţia şi securitatea Cehiei prin campanii de dezinformare şi atacuri informatice. „Chiar încearcă să vă rescrie istoria”, a adăugat el. Cu toate acestea, ameninţarea „generată de Partidul Comunist Chinez şi campaniile sale de constrângere şi control” este mai mare, a afirmat Pompeo.

În Cehia, Partidul Comunist Chinez influenţează politicienii şi forţele de securitate, fură „datele industriale create prin inovaţie şi creativitate” şi înăbuşă libertatea, a precizat Pompeo.

După ce Praga, capitala Republicii Cehe, şi-a încheiat relaţia cu oraşul-înfrăţit Beijing din cauza presiunii Partidului care dorea să adauge o clauză care interzicea relaţiile cu Taiwanul, la acordul de parteneriat semnat în urmă cu un an - capitala Cehiei s-a înfrăţit cu Taipei-ul, capitala Taiwanului, a informat Taiwan News.

Evoluţia a înfuriat la culme diplomaţii comunişti chinezi. Drept represalii, regimul de la Beijing a anulat călătoria unei filarmonici de la Praga la Beijing, iar Shanghai-ul şi-a anulat cooperarea cu Praga, a menţionat Pompeo.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie rebelă a Chinei, deşi guvernul legitim al Chinei - condus, la vremea respectivă de generalul Chan Kai Shek - s-a refugiat în Taiwan pentru a scăpa de comuniştii lui Mao, susţinuţi de Rusia. De atunci China a avut parte de alegeri fraudate, ceea ce face ca actualul regim comunist să fie ilegitim.

De asemenea, Pompeo a citat scrisoarea trimisă de ambasada Chinei la Praga fostului purtător de cuvânt al Senatului ceh, Jaroslav Kubera. Ambasada a ameninţat că „întreprinderile cehe cu interese economice în China vor trebui să plătească” în cazul în care Kubera va vizita Taiwanul.

În iunie, Miloş Vystrcil, preşedintele Senatului ceh, şi-a anunţat oficial planul de a călători în Taiwan cu o misiune comercială la sfârşitul lunii august, în ciuda opoziţiei puternice a oficialilor chinezi şi a unor lideri cehi. Vystrcil va fi cel mai înalt oficial ceh care a vizitat vreodată Taiwan, potrivit Taiwan News.

Iar pe 11 august, primarul oraşului Praga, Zdenek Hrib, a anunţat pe Facebook că se va alătura lui Vystrcil pentru a vizita Taiwanul.

Combaterea ameninţării Partidului

„Regimul [chinez] nu are un nucleu marxist-leninist mai puţin activ decât Uniunea Sovietică, ci poate chiar mai activ”, a spus Pompeo.

„Ceea ce se întâmplă acum nu este Războiul Rece 2.0. Provocarea de a rezista ameninţării Partidului Comunist Chinez este, în unele feluri, mult mai dificilă. Acest lucru e din cauza faptului că Partidul este deja infiltrat în economiile noastre, în politica noastră, în societăţile noastre, aşa cum Uniunea Sovietică nu a fost niciodată. Iar Beijingul nu îşi va schimba politica în viitorul apropiat”, a declarat Pompeo.

Pompeo a menţionat că Europa a început să recunoască ameninţarea Partidului Comunist Chinez, adăugând că „există o mulţime de lideri europeni dornici să sprijine libertatea”.

De asemenea, Pompeo a lăudat Cehia pentru că a luat iniţiativa de a conduce efortul internaţional de securitate pentru reţelele 5G, eliminând vânzătorii necredibili din reţelele naţionale 5G, împiedicând astfel infiltrarea agenţilor Partidului.

Anul trecut, Republica Cehă a găzduit o conferinţă în care peste 30 de ţări au elaborat Propunerile de la Praga, un set de recomandări şi principii pentru ţările care proiectează, dezvoltă şi menţin reţele 5G sigure.

Andrej Babis a anunţat că următoarea conferinţă de securitate 5G va avea loc în septembrie şi l-a invitat pe Pompeo să participe.