Praga descoperă un complot în vederea a două asasinate. Primarul Pragăi, una dintre ţinte

Zdenêk Hřib
Zdenêk Hřib (Praga.eu)

Primarul oraşului Praga a declarat că se află sub protecţia specială a poliţiei a doua zi după ce mass-media cehă a scris despre existenţa unui presupus complot rus pentru a-l otrăvi pe oficialul ceh.

Zdenek Hrib a confirmat ştirea într-un interviu acordat, luni, postului de radio independent Eho Moskvî. Duminică, site-ul de ştiri Respekt, citând surse anonime din comunitatea de informaţii, a transmis că o persoană care transporta documente diplomatice ruseşti şi care avea în bagaje otravă letală - ricin - a ajuns la Praga în urmă cu trei săptămâni pentru a-l asasina pe Hrib şi un alt politician ceh de renume.

Hrib a declarat pentru Eho Moskvî că forţele de ordine din Cehia l-au plasat sub protecţie specială în urmă cu mai bine de două săptămâni, după ce au detectat un pericol, respectiv un „risc” pentru viaţa sa. El a refuzat să comenteze natura specifică a pericolului sau dacă ameninţarea venea din partea Rusiei.

„În primul rând ar trebui să spun că pentru mine este foarte important să îmi susţin convingerile, deşi reprezintă un risc pentru viaţa mea”, a spus Hrib, în vârstă de 38 de ani. „Protecţia mi-a fost oferită pur şi simplu de poliţia cehă. Este decizia lor, nu sunt în măsură să comentez motivele”.

Autorităţile cehe nu au confirmat informaţiile din raportul Respekt.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că raportul este „un fals”.

"Nu ştim nimic despre această anchetă", a spus Peskov luni. „Nu ştim cine a făcut ancheta".

La începutul acestei luni, oficialii cehi au înlăturat o statuie a unui general din epoca sovietică la Praga pentru a face loc unui memorial al celui de-al Doilea Război Mondial, declanşând protest la Moscova.

În februarie, autorităţile de la Praga au redenumit piaţa unde se află Ambasada Rusiei după numele lui Boris Nemţov, politicianul din opoziţie care a fost ucis lângă Kremlin, în 2015.

Atât Hrib, cât şi Ondřej Kolar - celălalt politician ceh vizat în complotul recent descoperit - au fost implicaţi în aceste evenimente.

Kolar, primarul districtului 6 din municipiul Praga, a făcut campanie pentru eliminarea statuii mareşalului Ivan Konev din epoca sovietică, în timp ce Hrib a susţinut redenumirea pieţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe