... Sunt şanse ca noul Cabinet de miniştri să fie învestit, joi, în Parlament...

Participanţii la procesul de negocieri consideră că "sunt şanse ca noul Cabinet de miniştri să fie învestit, joi, în Parlament". Potrivit Agenţiei "Infotag", negociatorii au declarat, miercuri, pentru jurnalişti că "şanse există, însă, deocamdată, nu este încredere deplină"
Epoch Times România
29.05.2013

Participanţii la procesul de negocieri consideră că "sunt şanse ca noul Cabinet de miniştri să fie învestit, joi, în Parlament". Potrivit Agenţiei "Infotag", negociatorii au declarat, miercuri, pentru jurnalişti că "şanse există, însă, deocamdată, nu este încredere deplină".

După o întrevedere cu candidatul la funcţia de prim-ministru Iurie Leancă, vicepreşedintele Partidului Democrat - Valeriu Lazăr a spus că "urmează de a discuta la partid anumite detalii, inclusiv, candidaturile la funcţiile de miniştri". "Negocierile continuă, la fel şi procesul de negocieri. Când vom avea ce spune, vom spune, nu vă faceţi griji. Mâine veţi afla totul", a spus Lazăr. R

estul participanţilor la proces au fost la fel de scumpi în declaraţii făcând trimitere la faptul că "mai este încă mult de lucru şi mult de discutat". Sursele din Parlament au comunicat că "negociatorii continuă să lucreze asupra proiectului Acordului de formare a majorităţii parlamentare, care ar trebui să fie semnat până la începerea şedinţei Legislativului".

"Acest lucru este legat de faptul că PLDM insistă asupra includerii în document a unui număr mare de detalii tehnice cu privire la activitatea ulterioară a coaliţiei de guvernare, cu privire la principiile de formare a Guvernului şi funcţionarea lui de mai departe". El a remarcat că cea de-a doua problemă importantă este "algoritmul de partajare a funcţiilor".

"PLDM insistă pe partajarea proporţională a funcţiilor reieşind din numărul de mandate în Parlament. Asta înseamnă că pentru fiecare patru locuri ale PLDM în Guvern, PDM are două iar liberal reformatorii - unul. Acest principiu încă se discută. Depinde şi de funcţiile concrete, inclusiv, conducătorii unor asemenea structuri ca vama, FISC-ul, CNA şi altele. De acest aspect depind foarte multe lucruri", a subliniat sursa Agenţiei "Iinfotag".

A treia problemă importantă el a numit-o alegerea preşedintelui Parlamentului. "Această chestiune este parte a unui pachet de acorduri în vederea formării majorităţii parlamentare şi guvernului. PLDM este de acord să aleagă mai întâi speakerul, iar mai apoi să formeze Guvernul. PDM tinde să accepte ca funcţia de preşedinte al Legislativului să-i revină, însă, nu lui Marian Lupu. Prin acest compromis se decid mai multe lucruri. Rămâne ca PDM să indentifice un candidat", a remarcat sursa citată.

El a respins afirmaţiile potrivit cărora preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov ar putea fi candidatul pentru această funcţie. "Această variantă convine pe deplin PLDM-ului. Iar democraţii înţeleg foarte bine acest lucru. Şi la ei există disensiuni pe intern, o parte din membrii partidului nu susţin candidatura lui Diacov. Mai este încă timp pentru a discuta şi a aproba o decizie de compromis", a menţionat sursa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor