Summit tensionat la Beijing. Şefa Comisiei Europene: Relaţiile cu China se află într-un "punct de inflexiune"

Summit tensionat desfăşurat la Beijing între delegaţia UE condusă de Ursula von der Leyen şi cea chineză condusă de Xi Jinping, 24 iulie 2025 (X - screenshot)
Redacţia
24.07.2025

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la o „reechilibrare esenţială” a relaţiilor comerciale cu China în cadrul unui summit tensionat desfăşurat joi cu liderul chinez Xi Jinping, afirmând că relaţiile se află într-un „punct de inflexiune”, transmite Reuters, citând un raport al jurnaliştilor acreditaţi la eveniment.

Aşteptările pentru summitul care marchează 50 de ani de relaţii diplomatice au fost scăzute, după săptămâni de tensiuni în creştere şi dispute privind formatul acestuia, durata fiind redusă brusc la o singură zi la cererea Beijingului.

Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, s-au întâlnit cu Xi la începutul unui eveniment care urma să fie dominat de subiecte dificile, de la fricţiuni comerciale până la războiul din Ucraina.

„Pe măsură ce cooperarea noastră s-a aprofundat, la fel s-au adâncit şi dezechilibrele. Am ajuns la un punct de inflexiune”, i-a spus von der Leyen lui Xi în timpul întâlnirii de la Marea Sală a Poporului.

Ea s-a referit la deficitul comercial al UE faţă de China, care a crescut până la un nivel record de 305,8 miliarde de euro anul trecut.

„Reechilibrarea relaţiei noastre bilaterale este esenţială... Este vital ca Europa şi China să recunoască preocupările reciproce şi să vină cu soluţii reale”, a adăugat şefa Comisiei.

Cu toate acestea, Xi a îndemnat UE să „facă alegeri strategice corecte” în timpul întâlnirii, potrivit televiziunii de stat CCTV, într-o critică voalată la adresa poziţiei dure a Bruxellesului faţă de China.

„Cu cât situaţia internaţională este mai severă şi mai complexă, cu atât China şi UE trebuie să îşi consolideze comunicarea, să-şi sporească încrederea reciprocă şi să aprofundeze cooperarea. Liderii chinezi şi europeni ar trebui... să facă alegeri strategice corecte care să răspundă aşteptărilor oamenilor”, le-a spus Xi lui von der Leyen şi Costa, potrivit sursei.

Săptămânile premergătoare summitului au fost dominate de dispute comerciale reciproce şi o retorică europeană agresivă, cum ar fi acuzaţia lansată pe 8 iulie de Ursula von der Leyen că China inundă pieţele globale din cauza supracapacităţii sale şi că „sprijină economia de război a Rusiei”.

Totuşi, cu puţin timp înainte de summit, von der Leyen a adoptat un ton mai conciliant, descriind întâlnirea ca pe o oportunitate de a „avansa şi reechilibra relaţia noastră”, într-o postare pe X de joi.

„Sunt convinsă că poate exista o cooperare reciproc avantajoasă”, a adăugat von der Leyen.

Cei doi oficiali europeni urmează să se întâlnească ulterior cu premierul chinez Li Qiang. Ambele părţi speră să ajungă la o declaraţie comună de mică amploare privind clima, unul dintre puţinele domenii pozitive ale cooperării UE–China în prezent.

Agenţia de presă de stat Xinhua a părut, de asemenea, să minimizeze rivalitatea Beijingului cu blocul celor 27 de state membre, afirmând că China este un „partener esenţial” pentru Europa, cu o serie de interese comune.

„China este un partener esenţial pentru Europa, nu un rival sistemic”, a afirmat agenţia într-un comentariu.

Cele două părţi au interese comune în domenii precum comerţul, clima şi guvernanţa globală, adăugând că „aceste domenii de convergenţă nu ar trebui eclipsate de puncte izolate de fricţiune.”

UE defineşte China ca „partener, concurent şi rival sistemic”, ceea ce conturează abordarea sa strategică în politica faţă de China.

La summit, liderii europeni sunt aşteptaţi să ridice şi subiecte precum vehiculele electrice şi supracapacitatea industrială chineză.

China a impus în aprilie controale la exportul de pământuri rare, măsură care a perturbat lanţurile de aprovizionare la nivel global, ducând luna următoare la opriri temporare ale liniilor de producţie auto europene.

Însă exporturile Chinei de magneţi din pământuri rare către UE au crescut în iunie cu 245% faţă de luna mai, ajungând la 1.364 tone metrice, deşi această cifră rămâne cu 35% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor vamale.

Este probabil ca UE să încheie un acord comercial cu Statele Unite privind o taxă vamală generală de 15% pentru exporturile sale, în urma unor negocieri intense, evitând astfel o taxă mai severă de 30% ameninţată de preşedintele Donald Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor