SUA va trimite în Ucraina un câine robot. "Câinele", care costă cât o garsonieră, ar putea salva o mulţime de vieţi

Cine robot
Cine robot

Armata americană a fost de acord să furnizeze unul dintre cei doi câini roboţi ai săi pentru a ajuta o organizaţie non-profit să înlăture minele şi alte muniţii periculoase din Ucraina, scrie Foreign Policy.

HALO Trust, o întreprindere de deminare cu mai multe contracte guvernamentale americane pentru a lucra în Ucraina, îl va folosi pe "Spot", un câine robot fabricat de Boston Dynamics, pentru a îndepărta obuze de mortier şi muniţii cu dispersie în zonele controlate anterior de Rusia în apropiere de capitala Kiev, a declarat Chris Whatley, directorul executiv al grupului.

Potrivit presei ucrainene, preţul unui astfel de câine e de circa 70.000 de dolari.

Cu ajutorul unui braţ robotizat, Spot ar extrage muniţiile neexplodate periculoase pentru ca apoi acestea să fie detonate în siguranţă, departe de civili şi fără a pune în pericol vreuna dintre cele 10 echipe HALO care au fost desfăşurate în Bucea şi Brovarî.

Nevoia de a amplasa roboţi de deminare mai sofisticaţi a crescut pe măsură ce utilizarea de către Rusia a muniţiilor cu dispersie s-a extins pe câmpul de luptă ucrainean. Trupele ruse au pus bombe cu dispersie chiar şi în interiorul rachetelor balistice. Acestea îşi împrăştie în jur încărcătura ucigaşă când ating solul. Muniţiile cu dispersie au fost deosebit de letale pentru operatorii de pe teren şi pentru copii, care pot detona bombele din greşeală.

"Copiii sunt curioşi în mod natural", a spus Connell. "Ei vor să caute şi găsesc lucruri şi le ating - şi bang". Organizaţia independentă de investigare a armelor Airwars susţine că Rusia a folosit, probabil, bombe cu dispersie într-un atac din februarie asupra unui spital pentru copii şi a unui centru de donare de sânge.

Roboţii ar putea ajuta, de asemenea, la strângerea minelor ruseşti antipersonal POM-3. Acestea pot fi declanşate pe sol de la aproape 70 de metri distanţă iar cei care se ocupă de deminare cred că este vorba de o armă nouă, folosită pentru prima dată pe câmpul de luptă ucrainean după invazia la scara largă a Kremlinului din 24 februarie.

Ucrainenii sunt îngrijoraţi de faptul că trupele ruse au lăsat capcane şi bombe în molozul caselor prinse în lupte - un efort de a teroriza populaţia ucraineană şi de a le refuza posibilitatea de a se întoarce acasă. Ruşii au pus explozibili ce pot fi găsiţi în orice, de la aparate de uz casnic, cum ar fi maşinile de spălat, până la jucării pentru copii. "Este într-adevăr doar pentru a spune că aceasta este cartea mea de vizită, vă mulţumesc că ne-aţi primit", a spus Connell. "Este direct terorism. Nu există alt mod de a-l descrie".

Pentru Whatley, directorul executiv al HALO Trust, care speră să se extindă la 50 de echipe de deminare în Ucraina până la sfârşitul anului 2022, acest lucru face ca nevoia de roboţi de deminare precum Spot să fie cu atât mai urgentă. El a spus că şi-ar putea vedea cu uşurinţă echipele de deminare ale sale pregătind un grup cu până la 12 câini roboţi.

"Sunt vieţi ucrainene care ar putea fi salvate", a spus Whatley. Vorbind despre efortul de deminare, el a subliniat că "este la o scară cum nu s-a mai văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură