SUA va trimite 1.000 de soldaţi în Polonia la sfârşitul lunii martie
alte articole
Sediul Armatei Americane în Europa, localizat în Wiesbaden, Germania, a anunţat în weekend că 1.000 de soldaţi şi vehiculele lor vor fi trimişi în nord-estul Poloniei la sfârşitul lunii martie.
Miliarii unităţii– care fac parte din totalul celor 4.000 de soldaţi ce vor fi desfăşuraţi prin rotaţie de-a lungul flancului estic al NATO în cadrul misiunii Atlantic Resolve – vor fi localizaţi în oraşul polonez Orzysz.
Oraşul se află la 137 km de Kaliningrad, puternic înarmata enclavă militară a Rusiei în zona Baltică.
Anunţul a coincis cu Conferinţa de Securitate din München, unde ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat NATO că este o rămăşiţă a Războiului Rece.
Vicepreşedintele american Mike Pence a urmărit la München să asigure naţiunile baltice şi de la Marea Neagră, în special Ucraina, de sprijinul continuu al SUA în urma anexării de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea.
Lituania: planificarea nu mai este suficientă
Din Vilnius, preşedinta lituaniană Dalia Gribauskaite a declarat agenţiei de ştiri AFP că planul misiunii, care a fost adoptat la o conferinţă NATO în Varşovia în 2016, nu mai este suficient.
“Fără suportul sistemelor de apărare aeriană americane nu vom avea o protecţie deplină”, a declarat ea. “Avem nevoie de un proces decizional rapid”.
Tensiuni privind rachetele
România şi Polonia găzduiesc două staţii americane de interceptare de rachete ce sunt văzute de Moscova că o ameninţare în apropierea graniţelor sale. Anul trecut, Kremlinul a desfăşurat rachete Iskander în enclava Kaliningrad.
În urmă cu peste o săptămână, premierul polonez Beata Szydlo a întâmpinat sosirea unei brigăzi de blindate americane pentru exerciţii de pregătire cu forţele poloneze în Zagan, oraş situat în sud-estul Poloniei, la doar 70 km est de oraşul german Cottbus.
În luna ianuarie, 87 de tancuri ale brigăzii şi o serie de alte vehicule au sosit în Bremerhaven, în vestul Germaniei.
Pregătiri în Marea Neagră
La începutul săptămânii trecute, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat noi proiecte de mărire a prezenţei în Marea Neagră, într-o mişcare ce va atrage aproape sigur iritarea ruşilor. Stoltenberg a declarat totuşi că măsura este una defensivă.
“Nu dorim să provocăm un conflict. Dorim să prevenim conflictul şi să păstrăm pacea”, a precizat el într-un comunicat adresat reporterilor după o întâlnire a NATO la sediul său din Bruxelles.
În timpul întâlnirii, Stoltenberg a declarat că statele membre “au căzut de acord asupra a două măsuri maritime suplimentare: o prezenţă maritimă mai amplă a NATO în Marea Neagră pentru îmbunătăţirea pregătirii, exerciţii şi conştientizarea situaţiei, şi o funcţie de coordonare maritimă pentru Forţele Navale de Reacţie atunci când acestea operează împreună cu alte forţe aliate în regiunea Mării Negre”.