SUA va construi un port temporar pe coasta mediteraneană a Fâşiei Gaza pentru a livra ajutoare

Joe Biden (Brendan Smialowski / AFP via Getty Images)
D.B.
08.03.2024

Armata americană va construi un port temporar pe coasta mediteraneană a Fâşiei Gaza pentru a primi ajutor umanitar pe mare, a declarat joi preşedintele Joe Biden în discursul său despre starea Uniunii, potrivit Reuters.

Planificarea operaţiunii, care se va desfăşura iniţial pe insula Cipru, nu prevede desfăşurarea de personal militar american în Gaza.

Anunţul lui Biden a fost făcut în contextul în care acesta încearcă să calmeze furia multor membri ai Partidului Democrat în legătură cu sprijinul acordat Israelului în ofensiva sa din 7 octombrie în Gaza, având în vedere numărul mare de victime civile din enclava palestiniană.

Oficiali de rang înalt ai administraţiei, care au informat reporterii cu privire la acest plan înainte de discurs, au declarat, de asemenea, că Hamas întârzie un nou acord cu Israelul privind o încetare a focului de şase săptămâni şi eliberarea ostaticilor, deoarece islamiştii care conduc Gaza nu au fost de acord să elibereze prizonierii bolnavi şi în vârstă.

Acordul "este pe masă acum şi a fost încă dinainte de săptămâna trecută", a declarat un oficial, referindu-se la negocierile blocate în Egipt, adăugând că încetarea temporară a focului era necesară "pentru a aduce ajutor imediat populaţiei din Gaza".

Hamas a pus impasul pe seama respingerii de către Israel a cererilor sale de a pune capăt ofensivei şi de a-şi retrage forţele.

Decizia lui Biden de a ordona construcţia portului temporar a venit în contextul în care ONU a avertizat asupra foametei generalizate în rândul celor 2,3 milioane de palestinieni din enclavă, după aproape cinci luni de lupte între trupele israeliene şi Hamas.

Mari porţiuni din Gaza au fost distruse şi cea mai mare parte a populaţiei a fost strămutată de bombardamentele israeliene intense şi de luptele declanşate de atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Israelul afirmă că incursiunea Hamas a făcut 1.200 de victime şi că islamiştii au răpit 253 de ostatici.

În discursul său, Biden a afirmat că peste 30.000 de palestinieni au fost ucişi.

"Dintre care majoritatea nu sunt din Hamas. Mii şi mii sunt femei şi copii nevinovaţi", a adăugat el.

Livrări pe mare către Gaza

Biden a declarat în Congres că a ordonat armatei americane să conducă o misiune de urgenţă pentru a înfiinţa un "dig temporar" pe coasta Gaza pentru a primi nave care să transporte alimente, apă, medicamente şi adăposturi temporare.

"Nu vor fi bocanci americani pe pământ", a adăugat el.

Washingtonul va colabora cu partenerii şi aliaţii europeni şi regionali pentru a construi o coaliţie internaţională de ţări care să contribuie cu capacităţi şi fonduri, au precizat oficialii.

Un oficial israelian a declarat că Israelul "sprijină pe deplin desfăşurarea unui doc temporar" pe coasta Gaza şi că operaţiunea va fi efectuată "cu o coordonare deplină între cele două părţi".

Sigrid Kaag, coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar şi reconstrucţie în Gaza, a salutat faptul că Washingtonul s-a alăturat iniţiativei dezvoltate de Cipru de a crea un coridor maritim pentru a livra bunuri în Gaza.

"Salutăm acest lucru. În acelaşi timp, nu pot să nu repet - transportul aerian şi maritim nu este un substitut pentru cel terestru şi nimeni nu spune contrariul", a declarat Kaag reporterilor joi, după ce a informat Consiliul de Securitate al ONU în spatele uşilor închise.

Deşi Israelul măreşte numărul camioanelor cu ajutoare care au voie să intre în Gaza, iar Statele Unite şi alte ţări au paraşutat provizii pe calea aerului, asistenţa care ajunge în Gaza este încă insuficientă, a declarat unul dintre oficialii americani.

"Nu-i aşteptăm pe israelieni. Acesta este un moment pentru conducerea americană" să lase să intre mai mult ajutor, a adăugat oficialul.

Portul temporar va creşte asistenţa umanitară pentru palestinieni, iar oficialii de acolo vor lucra cu ONU şi cu organizaţiile de ajutor umanitar care "înţeleg distribuţia asistenţei în Gaza", a spus oficialul.

Operaţiunea "va dura câteva săptămâni pentru a fi planificată şi executată", a spus oficialul, adăugând că forţele americane necesare se află în regiune sau vor începe în curând să se deplaseze acolo.

Operaţiunea s-ar baza pe o iniţiativă cipriotă care prevede colectarea de ajutor umanitar în oraşul portuar Larnaca, situat la circa 340 de kilometri de Gaza, au declarat oficialii.

Acest lucru ar permite oficialilor israelieni să verifice transporturile înainte de a se îndrepta spre Gaza.

Deşi portul temporar va fi iniţial administrat de militari, Washingtonul are în vedere ca acesta să devină o facilitate comercială, a declarat oficialul.

IVRĂRI PE MARE CĂTRE GAZA
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor