Cine este Juraj Cintula, autorul tentativei de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico

Juraj Cintula - autorul tentativei de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico (Slovački Branci)
Redacţia
16.05.2024

Autorul tentativei de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost identificat miercuri în persoana lui Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, un scriitor autointitulat, care a lucrat anterior ca agent de securitate şi care ar avea legături cu grupul pro-rus Slovački branci, relatează Euronews.com.

Potrivit cotidianului Denník N, suspectul este din micul oraş vestic Levice şi membru fondator al Clubului literar Rainbow.

Jurnalistul maghiar de investigaţie Szabolcs Panyi a descoperit postări pe Facebook care l-ar arăta pe Cintula ca fiind un simpatizant şi susţinător al grupului paramilitar pro-rus Slovački Branci, cunoscut pentru legăturile sale cu Kremlinul.

Grupul a fost acuzat că a încercat să recruteze tineri din întreaga Slovacie pentru organizaţia sa paramilitară. Într-o postare din ianuarie 2016, Cintula este văzut ţinând un discurs alături de membri ai grupului îmbrăcaţi în camuflaj.

Citiți și Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat după o şedinţă de guvern

În textul însoţitor atribuit lui Cintula, acesta şi-a exprimat opiniile extremiste în sprijinul miliţiilor autoorganizate, cărora, în opinia sa, ar trebui să li se permită să protejeze "locuitorii, ţara, tradiţia (şi) cultura" de migranţii veniţi din afara Europei.

Cintula a scris trei cărţi cu poezii şi a publicat două romane intitulate "Mesajul sacrificiului" în 2010 şi "Efata" în 2015, potrivit paginii de Facebook a clubului său literar. Romanul "Efata" este considerat un atac deschis împotriva comunităţii rome din Slovacia, în care critică statul şi îi acuză pe romi că abuzează de protecţiile sociale.

Asociaţia Scriitorilor Slovaci l-a înregistrat pe Cintula ca membru din 2015, însă după aceea a încercat să se distanţeze de clubul lui literar postând într-un comunicat următorul mesaj: "Ne exprimăm indignarea faţă de un astfel de act brutal, care nu are nicio paralelă în istoria Slovaciei".

Cintula ar fi deţinut un permis de port-armă şi a lucrat anterior ca agent de securitate pentru o firmă de securitate privată, unde el însuşi a fost ţinta unui atac într-un centru comercial.

Postul de televiziune Markíza a prezentat un scurt videoclip în care apare suspectul, care a fost publicat la scurt timp după arestarea lui. În videoclip, acesta spune: "Nu sunt de acord cu politicile guvernului. De ce sunt vizate mass-media? De ce este atacată RTVS? De ce a fost Mazák demis din funcţie?"

Procurorul general al Slovaciei, Maros Žilinka, a promis că atacatorul se va confrunta cu o pedeapsă "intransigentă" din partea forţelor de ordine.

Citiți și Vicepremierul Slovaciei este convins că Fico va supravieţui: "Operaţia a decurs bine"

Context

Reamintim că miercuri, premierul slovac Robert Fico a fost ţinta unei tentative de asasinat al cărui presupus autor este Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani.

Fico se află în prezent în spital, după ce Cintula ar fi tras mai multe focuri de armă asupra lui în plină stradă şi sub nasul gărzilor de corp ale premierului, în oraşul Handlova.

Tentativa de asasinat este prima asupra unui politician de rang înalt din istoria Slovaciei moderne, care şi-a câştigat independenţa în 1993.

Aliaţii lui Fico au dat vina pe "presa liberală" pentru atac, acuzând jurnaliştii că au creat un mediu care a promovat ura faţă de Robert Fico şi politicile populiste ale acestuia.

Lubos Blaha, vicepreşedinte al parlamentului slovac şi vicepreşedinte al partidului Smer al lui Fico a afirmat: "Pentru Smer, vreau să condamn cu fermitate ceea ce s-a întâmplat astăzi la Handlova şi, în acelaşi timp, să îmi exprim dezgustul profund faţă de ceea ce aţi comis aici în ultimii ani".

"Voi, presa liberală şi opoziţia politică. Câtă ură aţi răspândit împotriva lui Robert Fico", a subliniat Blaha.

Cel mai mare partid de opoziţie din ţară, Slovacia Progresistă, a anulat un protest împotriva reformei controversate a guvernului Fico privind radiodifuzorul public finanţat de stat. Liderul partidului, Michal Šimečka, a declarat că această decizie a fost luată pentru a evita o "escaladare a tensiunii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor