Industria Israelului în corzi, după interdicţiile comerciale impuse de Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (st) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Epoch Times Romania)
Redacţia
15.05.2024

Sectoare din întreaga economie israeliană avertizează asupra impactului de amploare al deciziei Turciei de a întrerupe toate schimburile comerciale cu Israelul şi se străduiesc să găsească surse alternative pentru importurile pierdute, potrivit Middle East Eye.

Ministerul turc al Comerţului a anunţat la începutul acestei săptămâni că Ankara opreşte toate tranzacţiile de import şi export legate de Israel până când "va permite un flux neîntrerupt şi suficient de ajutor umanitar către Gaza". Interdicţia importurilor include produse din fier şi oţel, materiale de construcţii, minerale, maşini, automobile, produse energetice, cauciuc, plastic, produse din domeniul medical şi agricole.

Industria construcţiilor se pregăteşte pentru pierderea produselor turceşti din fier şi oţel şi a materialelor de construcţii, Turcia furnizând anul trecut 29% din totalul importurilor de ciment ale Israelului.

Luna trecută, oamenii de afaceri israelieni au avertizat că restricţiile ar putea determina o creştere a preţurilor la proprietăţi şi chirii. Între timp, cea mai mare rafinărie de petrol din Israel, Bezan, a declarat că interdicţia ar putea afecta importurile de ţiţei.

40 la sută din consumul anual de petrol al Israelului este transportat prin conducte până la portul turcesc Ceyhan, care este un hub petrolier, iar apoi este expediat în Israel.

În plus, reprezentanţii industriei de produse electrice avertizează că interdicţia ar putea duce la o creştere cu 35% a preţurilor, deoarece majoritatea produselor electrice interne din Israel sunt fabricate în Turcia.

Noile restricţii ar putea obliga importatorii să folosească rutele din Marea Roşie, unde atacurile grupului Houthi din Yemen au dus la o creştere a costurilor de transport.

În aprilie, asociaţia antreprenorilor a trimis o scrisoare premierului israelian Benjamin Netanyahu şi ministrului de Finanţe Bezalel Smotrich, acuzându-i că au adus sectorul în pragul colapsului.

Amit Gottlieb, preşedinte al Comitetului pentru Reînnoire Urbană din cadrul Asociaţiei Constructorilor din Israel (ACB), a declarat că industria israeliană a construcţiilor se afla deja într-o "situaţie disperată" de când a început războiul israelian din Gaza, din cauza lipsei de forţă de muncă rezultată din interdicţia impusă de Israel muncitorilor palestinieni.

El a adăugat că este necesar să se organizeze "cât mai curând posibil" importuri alternative de materiale de construcţie din Germania, Marea Britanie, Republica Cehă, Ungaria şi Grecia.

Exporturile Turciei către Israel au fost în valoare de 5,4 miliarde de dolari în 2023, adică 2,1% din totalul exporturilor sale, potrivit datelor oficiale. Din 2009 până în 2023, schimburile comerciale dintre cele două ţări aproape s-au triplat. La sfârşitul acestei perioade, Turcia a devenit al cincilea furnizor de bunuri importate de Israel, în timp ce Israelul s-a clasat pe locul 10 în topul celor mai mari pieţe de export ale Turciei, potrivit datelor Biroului Central de Statistică.

Joi, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, l-a acuzat pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că ignoră acordurile comerciale internaţionale şi se comportă ca un "dictator". El a adăugat că Israelul va încerca să înlocuiască importurile turceşti pierdute cu bunuri produse la nivel local sau cu importuri din alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor