Guvernul chinez ia în considerare cumpărarea locuinţelor nevândute pentru a salva piaţa imobiliară

Clădiri rezidenţiale goale în cartierul Jiading din Shanghai, China (Getty Images)
Redacţia
15.05.2024

China ia în considerare un plan prin care guvernele locale din întreaga ţară să cumpere milioane de locuinţe nevândute, a anunţat miercuri Bloomberg News, după ce la o reuniune a liderilor Partidului Comunist aflat la putere s-a făcut apel la acţiuni pentru eliminarea stocului tot mai mare de locuinţe.

Consiliul de Stat adună feedback de la diverse provincii şi organisme guvernamentale, cu privire la planul preliminar, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect.

Indicele imobiliar CSI 300 al Chinei a urcat cu până la 6% la un moment dat în urma raportului, înainte de a reduce câştigurile, în timp ce yuanul s-a întărit.

Sectorul imobiliar din China se află de ani de zile într-o criză profundă, afectat de o criză a datoriilor în rândul dezvoltatorilor. Din 2022, valuri de măsuri politice nu au reuşit să redreseze sectorul care reprezintă aproximativ o cincime din economie şi care rămâne o piedică majoră pentru cheltuielile de consum şi pentru încrederea consumatorilor.

Băncile au fost reticente în a răspunde îndemnurilor repetate ale Beijingului de a spori creditarea în sectorul imobiliar afectat, având în vedere riscurile de a acumula mai multe credite neperformante şi vânzările slabe. Valoarea vânzărilor de locuinţe ale celor mai mari 100 de dezvoltatori în aprilie a scăzut cu 45% faţă de anul precedent, potrivit unor studii recent publicate de CRIC, un important furnizor de informaţii imobiliare.

Politburo al Partidului Comunist a organizat o reuniune la 30 aprilie, afirmând că va îmbunătăţi politicile pentru a elimina stocul tot mai mare de locuinţe.

Zeci de oraşe au oferit subvenţii pentru a-i încuraja pe locuitori să îşi înlocuiască apartamentele vechi cu altele noi, pentru a-şi vinde stocul tot mai mare de apartamente noi şi pentru a asigura un flux de numerar crucial pentru dezvoltatorii aflaţi în dificultate.

Potrivit raportului, întreprinderile de stat locale vor fi îndemnate să ajute la achiziţionarea locuinţelor nevândute de la dezvoltatorii aflaţi în dificultate, cu reduceri semnificative, folosind împrumuturi acordate de băncile de stat. Se adaugă că multe dintre aceste locuinţe vor fi apoi transformate în locuinţe accesibile.

Oficialii din China dezbat detaliile şi fezabilitatea planului şi ar putea dura luni de zile până când acesta va fi finalizat, dacă liderii ţării vor decide să meargă mai departe, se arată în raport.

Districtul Linan din oraşul Hangzhou, situat în estul ţării, a emis marţi un anunţ potrivit căruia guvernul local va achiziţiona apartamente noi de la dezvoltatori privaţi pentru locuinţe publice de închiriat.

Districtul, care are 650.000 de locuitori, a precizat că suprafaţa totală a apartamentelor achiziţionate nu depăşeşte 10.000 de metri pătraţi. Locuinţele vor fi locuinţe existente sau pre-vândute, disponibile pentru livrare în termen de un an.

Una dintre cele mai mari piedici în calea cererii de proprietăţi este faptul că dezvoltatorii privaţi cu probleme de lichidităţi au întrerupt construcţia unui număr mare de locuinţe noi care au fost pre-vândute, şi care acum nu pot fi livrate la timp. Între timp, cumpărătorii acestor locuinţe continuă să îşi achite ipotecile.

Estimările variază foarte mult, dar analiştii sunt de acord că există zeci de milioane de apartamente nefinalizate în întreaga China, după ce boom-ul imobiliar s-a transformat în faliment.

"Părerea noastră a fost că Beijingul va trebui, în cele din urmă, să abordeze preocupările legate de livrarea locuinţelor", au declarat economiştii de la Nomura într-o notă de cercetare recentă.

"Beijingul ar trebui să scoată bani din propriile buzunare, chiar şi cu bani tipăriţi de la Banca Populară a Chinei, pentru a sprijini finalizarea locuinţelor noi care au fost vândute în avans de către dezvoltatori", menţionând că o astfel de măsură este mai logică decât construirea de locuinţe publice de la zero.

Nomura se aşteaptă ca, în cele din urmă, Beijingul să înfiinţeze o agenţie specială şi să pună deoparte un fond special pentru o astfel de finanţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor