Incursiunile militare ale Chinei, din ce în ce mai aproape de Taiwan

Un soldat se uită cu binoclul în timpul unor exerciţiilor militare ale Chinei în apele din jurul Taiwanului, la 5 august 2022 (Getty Images)
Redacţia
15.05.2024

În ultimele săptămâni, armata chineză a navigat şi a zburat mai aproape de Taiwan decât până acum, organizând simulări de atacuri asupra unor nave străine înainte de învestirea viitorului preşedinte al insulei, luni, potrivit rapoartelor guvernului taiwanez citate de Reuters.

Noul preşedinte al Taiwanul-ului, Lai Ching-te, va fi învestit în timp ce Beijingul îşi intensifică presiunea militară şi politică pentru a-şi afirma suveranitatea asupra insulei guvernate democratic - o noţiune pe care Taipei o respinge cu fermitate.

De la sfârşitul lunii aprilie, un număr tot mai mare de avioane şi nave militare chineze au organizat exerciţii care au alarmat Taiwanul, inclusiv acţiuni apropiate de zona adiacentă a insulei, care se află la 44 km de coasta sa, potrivit a doi oficiali taiwanezi şi rapoartelor interne.

Taiwanul a anticipat intensificarea activităţii militare chineze, a declarat săptămâna trecută ministrul adjunct al Apărării, Po Horng-huei, reporterilor. Luni, publicaţia amintită a relatat în exclusivitate că Taiwanul şi Marina americană au efectuat exerciţii în aprilie care nu au fost făcute publice.

Marţi seară, 15 avioane chineze, inclusiv avioane Su-30, au trecut linia mediană şi au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, efectuând "patrule comune de pregătire pentru luptă" împreună cu nave de război, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan.

Unele avioane au simulat atacuri asupra navelor străine care intră în sudul Strâmtorii Taiwan sau în Canalul Bashi, care separă Taiwanul de Filipine, a declarat un înalt oficial de securitate, citând informaţii colectate de Taiwan.

"Sunt ca nişte muşte care ne bâzâie în fiecare zi", a spus oficialul, observând schimbări în tiparele de zbor, amploarea şi frecvenţa acestora.

Ministerul chinez al Apărării şi Biroul său pentru afaceri cu Taiwan nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Pe 11-12 mai, aproximativ 10 nave chineze, inclusiv fregate şi nave ale pazei de coastă, au fost observate în apropierea Taiwanului, iar unele s-au apropiat de zona contiguă a Taiwanului, potrivit rapoartelor guvernamentale.

China trimitea de obicei în jur de patru nave în apropierea insulei, au declarat pentru Reuters cei doi oficiali taiwanezi, care au refuzat să-şi menţioneze numele din cauza sensibilităţii problemei.

"De la sfârşitul lunii aprilie au devenit din ce în ce mai provocatoare", a declarat înaltul oficial de securitate.

Zeci de avioane de vânătoare chineze, inclusiv J-16 şi J-10, au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan de la sfârşitul lunii aprilie, iar unele au făcut cercuri în apropierea zonei contigue a Taiwanului; acestea au fost urmărite de radarele de apărare aeriană şi alungate de avioanele taiwaneze, arată rapoartele guvernamentale.

Ministerul taiwanez al Apărării a făcut referire la Reuters, la comentariile făcute la o conferinţă de presă din această săptămână, în timpul căreia oficialii au declarat că Taiwanul "înţelege pe deplin" situaţia.

"Armata naţională nu este cea care provoacă probleme în Strâmtoarea Taiwan. Nu ne vom implica în nicio provocare şi trebuie să precizăm că orice comportament provocator este inutil pentru pacea şi stabilitatea regională", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Sun Li-fang.

De ani de zile, China face incursiuni aproape zilnic în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, inclusiv avioane de luptă care traversează pentru scurt timp linia mediană, graniţa neoficială a strâmtorii, despre care Beijingul spune că nu există.

Ministerul taiwanez al Apărării publică zilnic rapoarte privind activităţile militare chineze în apropierea Taiwanului, dar nu dezvăluie informaţii detaliate.

Lai nu este simipatizat de Beijing, care îl consideră un "separatist periculos" şi a respins ofertele repetate ale lui Lai de a discuta cu China. El a fost vicepreşedinte în ultimii patru ani şi va prelua funcţia de la preşedintele Tsai Ing-wen.

Marţi, Lai a propus din nou să aibă loc discuţii cu Beijingul şi a promis să protejeze pacea de cealaltă parte a strâmtorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor