SUA şi Turcia intensifică războiul cuvintelor cu privire la Siria şi rachetele ruseşti
alte articole
Războiul cuvintelor dintre aliaţii NATO SUA şi Turcia s-a intensificat, cele două tabere contestând declaraţiile publicate pe tema convorbirilor cu privire la Siria dintre oficialii de externe, ce au avut loc miercuri.
Washingtonul şi Ankara nu au căzut de acord joi cu privire la formarea unui “grup de lucru” pentru soluţionarea neînţelegerilor legate de achiziţionarea de către Turcia a unui sistem de apărare antirachetă rusesc (S-400) împotriva căruia oficiali americani şi alţi membri NATO se opun cu tărie, potrivit RFE/RL.
Turcia a criticat dur remarcile făcute de Departamentul de Stat al SUA cu privire la o întâlnire desfăşurată între secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, în marja ceremoniilor care marchează cea de-a 70-a aniversare a creării alianţei militare vestice.
Departamentul de Stat al SUA a susţinut că Pompeo a avertizat Ankara cu privire la “consecinţele potenţial devastatoare” dacă armata turcă ar lansa o ofensivă în Siria şi a cerut o “soluţionare rapidă” a cazurilor legale care implică “cetăţeni americani arestaţi pe nedrept” în Turcia.
Ministerul de Externe al Turciei a criticat declaraţia Departamentului de Stat, precizând că aceasta a eşuat să reflecte conţinutul întâlnirii şi a inclus aspecte care nu au fost discutate.
“Alianţa noastră cere, în mod natural, ca astfel de declaraţii să fie pregătite cu mai multă grijă şi să se evite includerea unor probleme care nu au fost discutate la diverse întâlniri”, a afirmat Hami Aksoy, purtător de cuvânt al Ministerului turc.
Ulterior, Cavusoglu a adăugat că a fost “cu adevărat surprins” de declaraţia americanilor privind întâlnirea sa cu Pompeo.
“Am fost acolo… un astfel de limbaj nu a fost folosit deloc şi, în ceea ce priveşte Siria ei nu s-au referit niciodată la acţiunile unilaterale ale Turciei”, a declarat Cavusoglu reporterilor, adăugând că declaraţia Departamentului de Stat american nu “reflectă adevărul”.
Întrebat în legătură cu remarcile turcilor, Pompeo a declarat reporterilor că susţine declaraţia publicată de Departamentul de Stat după întâlnirea cu Cavusoglu.
El a adăugat, totuşi, că “există mari oportunităţi ca SUA şi Turcia să conlucreze bine. Am avut ieri o conversaţie utilă şi lungă cu ministrul turc de Externe şi sunt încrezător că vom găsi căi să avansăm”.
SUA şi Turcia susţin forţe rebele antiguvernamentale diferite în războiul civil sirian.
Armata americană susţine luptătorii kurzi sirieni din nordul Siriei în lupta împotriva grupului extremist Statul Islamic. Însă Ankara îi consideră pe luptătorii kurzi drept terorişti care au legături cu separatiştii kurzi ce operează în interiorul Turciei şi a promis că îi va elimina.
În acelaşi timp, cele două ţări au neînţelegeri cu privire la decizia Ankarei de a cumpăra de la ruşi sistemul de apărare antirachetă S-400, care nu este compatibil cu sistemele NATO şi este considerat o ameninţare la avioanele de vânătoare F-35 produse de SUA.
De altfel, SUA a anunţat că suspendă livrarea avioanelor de vânătoare F-35 în Turcia din cauza problemei legate de sistemul S-400.
“În aşteptarea unei decizii clare a turcilor privind renunţarea achiziţionării sistemului S-400, livrările şi activităţile asociate cu operaţionalizarea capacităţii avioanelor F-35 ale Turciei au fost suspendate, în timp ce dialogul nostru legat de această problemă importantă continuă cu Turcia”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului.