Pompeo către Turcia: Acţiunile militare în Siria vor avea consecinţe “devastatoare”

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Getty Images)

Pe fondul impasului continuu din Siria legat de retragerea trupelor americane şi dorinţa turcilor de a lupta împotriva miliţiilor kurde siriene aliate cu SUA, secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat Ankara că, în cazul în care forţele turceşti iau măsuri militare unilaterale în Siria, acest lucru va avea consecinţe “devastatoare”.

Pompeo s-a întâlnit miercuri, la Washington, cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, care a afirmat că întâlnirea a fost “constructivă”. Cele două ţări au neînţelegeri vizând încercările recente ale Washingtonului de a interzice accesul Ankarei la programul F-35 Joint Strike Fighter, după ce aceasta a încheiat un acord de cumpărare a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 din Rusia.

“Secretarul Pompeo şi-a exprimat suportul pentru negocierile în desfăşurare privind nord-estul Siriei, avertizând cu privire la consecinţele devastatoare ale acţiunii militare turceşti unilaterale în regiune”, a susţinut Robert Palladino, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Washingtonul a propus alternativa ca Ankara să cumpere sistemul de rachete american MIM-104 Patriot, însă oferta a fost respinsă.

Ca răspuns la afirmaţiile lui Pompeo, vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat că SUA “trebuie să aleagă” dacă doreşte să “rămână aliatul Turciei sau riscă prietenia noastră unindu-şi forţele cu teroriştii” şi “subminează apărarea aliatului din NATO din cauza inamicilor săi”. Ankara consideră miliţia kurdă siriană YPG şi alte miliţii kurde ca fiind grupuri teroriste.

Miliţiile kurde din estul Siriei au fost principalul aliat al SUA în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic, iar Washingtonul a forţat Ankara să stea pe loc la sfârşitul anului trecut refuzând să plece din regiune, căci în acest caz forţele turceşti ar fi atacat respectivele miliţii kurde. Totuşi, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump a anunţat că va retrage majoritatea trupelor SUA din Siria după înfrângerea Statului Islamic, Ankara va avea calea deschisă pentru a-i ataca pe luptătorii kurzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe