SUA şi Germania vor adopta un acord prin care se obligă să nu se mai spioneze

Se pare că Obama şi Merkel au găsit o metodă să relaxeze atmosfera tensionată care se crease după ultimele dezvăluiri ale lui Edward Snowden. SUA şi Germania au decis să încheie în curând un acord prin care se obligă reciproc să nu se spioneze, raportează AFP.
Presedintele american Barack Obama (st) si cancelarul german Angela Merkel (dr). (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
02.11.2013

Se pare că Obama şi Merkel au găsit o metodă să relaxeze atmosfera tensionată care se crease după ultimele dezvăluiri ale lui Edward Snowden. SUA şi Germania au decis să încheie în curând un acord prin care se obligă reciproc să nu se spioneze, potrivit săptămânalului german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), citat de AFP.

Guvernul german a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect. Potrivit unor surse apropiate Guvernului german, citate de FAS, la mijlocul săptămânii a avut loc o întrevedere la Casa Albă, între o delegaţie a cancelarului german Angela Merkel şi oficiali americani de rang înalt, în cadrul căreia s-a stabilit adoptarea unui astfel de acord, care ar urma sa fie încheiat la începutul anului viitor.

Christoph Heusgenm, consilierul cancelarului german pentru Politică Externă, şi Gunter Heiss, coordonatorul serviciilor de informaţii din cadrul Cancelariei, s-au întâlnit miercuri, la Casa Albă, cu reprezentanţi ai Guvernului american, respectiv cu Susan Rice, consilier pentru probleme de Securitate Naţională şi cu James Clapper, directorul naţional al Serviciilor de Informaţii.

La acel moment, un purtător de cuvânt al Guvernului german a declarat că unul dintre subiectele principale ale întrunirii a fost "baza clară pe care Guvernul german vrea să o stabilească pentru activităţile serviciilor secrete ale celor două ţări şi colaborarea lor".

FAS raportează că Gerhard Schindler si Hans-Georg Maassen, directorii serviciilor secrete germane şi Biroului pentru Protecţia Constituţiei, se vor întâlni luni, la Washington, cu şefii serviciilor secrete americane.

Deşi nu a fost confirmată data acestei reuniuni de către Guvernul german, este cunoscut faptul că şefii serviciilor secrete germane urmau să efectueze vizite în capitala SUA, ca urmare a dezvăluirilor privind o presupusă supraveghere a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, de către serviciile secrete americane.

Revista germană ”Der Spiegel” a publicat recent o serie de informaţii, care indică faptul că telefonul mobil al lui Merkel era ascultat de către NSA încă din 2002, iar preşedintele Obama ar fi ştiut acest lucru din 2010, dar n-a luat nicio măsură pentru a opri interceptările telefonice. Serviciile secrete germane au verificat informaţiile şi le-au găsit fiabile, un lucru care nu a fost pe placul lui Merkel. Aceasta s-a arătat consternată, susţinând că ”spionajul între prieteni şi aliaţi este inacceptabil”.

SUA nu a negat acuzaţiile care i se aduc, precizând, prin purtătorul de cuvânt al Casei Albe, că ”SUA nu interceptează şi nu va intercepta sau înregistra convorbirile cancelarului german''. Această formulare la prezent şi viitor confirmă însă că telefonul lui Merkel a fost ascultat în trecut.

Fostul consultant NSA Edward Snowden, care se află la originea dezvăluirilor incendiare privind programul de spionaj american PRISM, este acuzat de spionaj de către Statele Unite şi se află acum în Rusia, unde şi-a găsit recent şi un job, la un site rus important, potrivit avocatului său.

Germania s-a arătat dornică să deschidă o discuţie cu Snowden pentru a afla detaliile ulterioare despre spionarea cancelarului german Angela Merkel. Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat pentru ziarul Die Zeit vineri, că "vom găsi o cale, dacă domnul Snowden este dispus să vorbească".

Purtătorul de cuvânt al lui Jens Teschke a confirmat aceste afirmatii, spunând, "Vrem clarificare, şi vrem mai multe informaţii", adăugând că o astfel de întâlnire va avea loc probabil în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor