Scandalul spionajului şi actualitatea Cataloniei, în atenţia presei spaniole

Europa renunţă la protecţia datelor personale ale cetăţenilor. Pe fondul actualului scandal de spionaj, extrem de urmărit de presa centrală din Spania, cotidienele spaniole scriu joi despre amânarea adoptării legislaţiei europene şi despre cum a intrat NSA în serverele unor companii precum Google sau Yahoo. În plus, situaţia din Catalonia şi mult discutatul drept la autodeterminare revendicat de naţionalişti ocupă în continuare primele pagini ale unora dintre aceste ziare
Presă străină la un stand de ziare. (Ronaldo Schemidt / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
31.10.2013

Europa renunţă la protecţia datelor personale ale cetăţenilor. Pe fondul actualului scandal de spionaj, extrem de urmărit de presa centrală din Spania, cotidienele spaniole scriu joi despre amânarea adoptării legislaţiei europene şi despre cum a intrat NSA în serverele unor companii precum Google sau Yahoo. În plus, situaţia din Catalonia şi mult discutatul drept la autodeterminare revendicat de naţionalişti ocupă în continuare primele pagini ale unora dintre aceste ziare.

Europa renunţă la apărarea datelor cetăţenilor faţă de spionaj, scrie cotidianul El Pais, observând că a fost amânată pe termen nedefinit promisa legislaţie comunitară privitoare la protecţia datelor personale. Această situaţie este în măsură să erodeze poziţia Uniunii Europene în faţa Statelor Unite, chiar dacă Franţa şi Italia, alături de executivul comunitar, fac presiuni în acest sens, comentează cotidianul spaniol citat.

NSA a intrat în serverele Google şi Yahoo pentru a obţine date, constată cotidianul El Mundo, după informaţiile în exclusivitate publicate de The Washington Post. Cotidianul spaniol arată că scandalul de spionaj în care este implicată NSA nu încetează să crească, şi au loc astfel noi dezvăluiri din documentele pe care le deţine fostul analist al CIA, Edward Snowden.

Miquel Roca, unul dintre 'părinţii Constituţiei', este împotriva Spaniei, scrie joi cotidianul ABC despre unul dintre avocaţii care a luat parte la redactarea legii fundamentale a ţării, întrucât acesta susţine în parlamentul catalan organizarea unui referendum în scopuri secesioniste. Din raportul comisiei parlamentare din legislativul local catalan care se ocupă de dreptul de a decide reiese faptul că nu există nicio valoare în Constituţie care să împiedice ascultarea vocii poporului, mai arată cotidianul spaniol citat.

Socialiştii spanioli (PSOE, principala formaţiune de opoziţie, n.r.) se apropie uşor de o diviziune internă pe marginea actualităţii din Catalonia, consideră cotidianul La Vanguardia. Titlul de pe prima pagină a ediţiei tipărite de joi este justificat de faptul că moţiunea parlamentară adoptată în legislativul spaniol împotriva dreptului de a decide provoacă tensiuni faţă de filiala socialistă din Catalonia, pentru că andaluzii şi alţi deputaţi socialişti veterani ameninţă să rupă disciplina de vot al partidului.

Cotidianul La Razon scrie, pe aceeaşi temă, că şefa executivului local din Andaluzia, Susana Diaz, l-a ameninţat pe Alfredo Perez Rubalcaba (secretarul general al socialiştilor) că îi va retrage sprijinul dacă nu votează împotriva dreptului de a decide. Ea a forţat conducerea să nu se abţină şi să voteze împotrivă, aşa cum se decisese alături de socialiştii catalani, dezvăluie cotidianul spaniol citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor