SUA şi Franţa acuză Moscova şi Damascul pentru subminarea discuţiilor privind pacea siriană
alte articole
Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, a amânat miercuri discuţiile planificate pentru pacea siriană, în timp ce SUA şi Franţa au acuzat regimul lui Bashar al-Assad pentru subminarea discuţiilor. De Mistura a insistat că acesta “nu este nici sfârşitul şi nici eşecul discuţiilor”, promiţând că vor fi reluate în 25 februari
Întâlnirea din Geneva, considerată a fi cel mai mare pas către un armistiţiu în conflictul sirian ce durează de aproape 5 ani, a fost amânată după ce regimul Assad a bombardat o rută de aprovizionare a rebelilor din Alep. Înaltul Comitet pentru Negocieri (HNC), grupul umbrelă ce reprezintă forţele care se opun atât regimului Assad cât şi militanţilor din Statul Islamic, a anunţat că se retrage din discuţii cât timp preşedintele sirian şi aliaţii săi ruşi nu suspendă loviturile aeriene.
Trei condiţii
Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a declarat că Damascul şi Moscova “spulberă eforturile de pace”, în timp ce omologul său american John Kerry a precizat că bombardamentul dovedeşte faptul că Assad nu doreşte un armistiţiu, conform Deutsche Welle.
De Mistura are sarcina de a convinge regimul Assad şi HNC să participe la negocieri. Dar HNC, ai cărui reprezentanţi au sosit la Geneva cu unele ezitări, a declarat că nu va discuta cu regimul Assad cât timp acesta nu respectă trei condiţii: să ia măsuri imediate pentru a permite ajutoarelor umanitare să ajungă în oraşele lovite de atacuri, să pună capăt loviturilor aeriene în zonele civile şi să elibereze miile de prizonieri.
Războiul civil sirian a început în 2011 şi de atunci a provocat moartea a aproximativ 260.000 de persoane, transformând jumătate din populaţia naţiunii în refugiaţi. Profitând de acest haos, jihadiştii din Statul Islamic au declarat Siria ca fiind o parte din “califatul” lor în iunie 2014 şi au adăugat o nouă dimensiune conflictului sângeros din ţara arabă.