Zeci de persoane ucise de atacuri comise în Damasc. Statul Islamic şi-ar asuma răspunderea

Zeci de persoane au fost ucise şi rănite într-o serie de atacuri ce au avut loc într-o suburbie din Damasc, care ar fi fost revendicate de Statul Islamic. Şefa UE pentru politică externă a susţinut că atacurile urmăresc să submineze declanşarea procesului de pace în Siria.
Forţe guvernamentale siriene se află la faţa locului unei triple explozii într-o suburbie a Damascului, 31 ianuarie 2016.
Forţe guvernamentale siriene se află la faţa locului unei triple explozii într-o suburbie a Damascului, 31 ianuarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.02.2016

O serie de explozii au avut loc într-un cartier predominant şiit într-o suburbie a capitalei siriene Damasc, soldându-se cu cel puţin 45 de persoane ucise, a raportat Ministerul sirian de Interne. Grupul jihadist Statul Islamic şi-ar fi asumat răspunderea pentru atacuri.

Conform declaraţiei ministerului, “peste 45 de persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănite”. Poliţia susţine că numărul victimelor ar putea creşte deoarece “o parte dintre răniţi se află în stare critică”.

Peste 20 de luptători ai unei miliţii care a luptat alături de forţele guvernamentale din Siria s-au aflat printre cei ucişi, a raportat TASS.

Conform postului de televiziune al grupului şiit militant libanez Hezbollah, atacurile au avut loc duminică în districtul Sayeda Zeinab, unde este localizat principalul altar şiit al Siriei.

Un grup de militanţi a detonat o maşină capcană lângă o staţie de autobuz, situată în apropierea altarului şiit, a raportat agenţia siriană de ştiri de stat SANA, citând o sursă din cadrul Ministerului de Interne. Când oamenii au început să se adune la faţa locului pentru a încerca să salveze victimele primezi explozii, doi sinucigaşi cu bombă şi-au detonat în apropiere explozibilii avuţi asupra lor.

Televiziunea de stat a prezentat imagini cu clădiri incendiate şi maşini distruse în zona puternic populată din sudul oraşului.

Pagubele generate au fost amplificate de un stand la care se vindeau butelii de gaz, situat în apropierea locului primei explozii.

“Am văzut un bărbat purtând o vestă cu explozibili lângă un stand la care se vindeau butelii cu gaz. Apoi l-am văzut dotonându-şi bomba şi a avut loc explozia”, a declarat un martor pentru RT.

Atacurile cu bombă de duminică au avut loc pentru a interfera cu discuţiile din Geneva privind conflictul sirian, a declarat şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini.

“Atacul din apropierea altarului Sayeda Zeinab în mod clar urmăreşte să submineze încercările de a începe un proces politic”, a susţinut Mogherini într-o declaraţie, fiind citată de Reuters.

Ambasadorul sirian la ONU, Bashar Jaafari, a declarat că exploziile de duminică din Damasc confirmă o legătură între opoziţie şi terorism, a susţinut Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor