SUA şi Columbia ajung la un acord privind deportările. Cum rămâne cu sancţiunile anunţate de preşedintele Trump

Zborurile de deportare a migranţilor ilegali din SUA spre ţara lor de origine au început, ianuarie 2025 (Casa Albă)
Redacţia
27.01.2025

Statele Unite şi Columbia s-au îndepărtat duminică de pragul unui război comercial, după ce Casa Albă a declarat că naţiunea sud-americană a fost de acord să accepte avioane militare care transportă migranţi deportaţi, potrivit Reuters.

Preşedintele american Donald Trump ameninţase cu tarife şi sancţiuni împotriva Columbiei pentru a o pedepsi pentru refuzul anterior de a accepta zboruri militare care transportă deportaţi, ca parte a amplei sale măsuri de reprimare a imigraţiei.

Dar, într-o declaraţie făcută duminică târziu, Casa Albă a declarat că, până la urmă, Columbia a fost de acord să accepte migranţii, iar Washingtonul nu va impune sancţiunile ameninţate.

„Guvernul Columbiei a fost de acord cu toate condiţiile preşedintelui Trump, inclusiv cu acceptarea fără restricţii a tuturor străinilor ilegali din Columbia care se întorc din Statele Unite, inclusiv la bordul aeronavelor militare americane, fără limitări sau întârzieri”, a declarat aceasta.

Proiectele de ordine care impun tarife şi sancţiuni Columbiei vor fi „ţinute în rezervă şi nu vor fi semnate, cu excepţia cazului în care Columbia nu va onora acest acord”, a adăugat acesta.

„Evenimentele de astăzi arată clar lumii că America este respectată din nou. Preşedintele Trump [...] se aşteaptă ca toate celelalte naţiuni ale lumii să coopereze pe deplin în acceptarea deportării cetăţenilor lor prezenţi ilegal în Statele Unite”, se arată într-un comunicat emis de Casa Albă.

Într-o declaraţie făcută duminică târziu, ministrul columbian de externe Luis Gilberto Murillo a declarat: „Am depăşit impasul cu guvernul Statelor Unite”.

„Guvernul Columbiei [...] are avionul prezidenţial pregătit pentru a facilita întoarcerea columbienilor care urmau să ajungă în ţară în această dimineaţă cu zboruri de deportare”, a adăugat acesta.

Declaraţia nu a specificat că acordul include zboruri militare, dar nu a contrazis anunţul Casei Albe.

Murillo şi ambasadorul Columbiei în Statele Unite se vor deplasa la Washington în zilele următoare pentru a da curs acordurilor care au condus la schimbul de note diplomatice între cele două guverne, a adăugat declaraţia columbiană.

Proiectul de măsuri al Washingtonului, acum în aşteptare, include impunerea unor tarife de 25 % pentru toate bunurile columbiene care intră în SUA, care ar creşte la 50 % într-o săptămână; o interdicţie de călătorie şi revocarea vizelor pentru oficialii guvernului columbian; şi sancţiuni de urgenţă în domeniul trezoreriei, bancar şi financiar.

Trump a ameninţat, de asemenea, că va dispune inspecţii sporite la frontieră ale cetăţenilor şi mărfurilor columbiene. Înainte de anunţarea unui acord privind zborurile, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite au suspendat procesarea vizelor la ambasada americană din Bogota.

Columbia este al treilea cel mai mare partener comercial al SUA din America Latină.

Statele Unite sunt cel mai mare partener comercial al Columbiei, în mare parte datorită unui acord de liber schimb din 2006, care a generat 33,8 miliarde USD în comerţul bilateral în 2023 şi un excedent comercial de 1,6 miliarde USD din partea SUA, conform datelor Biroului de recensământ al SUA.

Alejo Czerwonko, director de investiţii pentru pieţele emergente din America la UBS Global Wealth Management, a declarat că Columbia se bazează pe accesul la piaţa americană pentru aproximativ o treime din exporturile sale, sau aproximativ 4% din PIB-ul său.

Context

Trump a declarat imigraţia ilegală o urgenţă naţională şi a impus măsuri drastice de la preluarea mandatului lunea trecută.

El a ordonat armatei americane să ajute la securizarea frontierelor, a emis o interdicţie extinsă privind azilul şi a luat măsuri pentru a restricţiona cetăţenia pentru copiii născuţi pe teritoriul SUA.

Utilizarea avioanelor militare americane pentru a efectua zboruri de deportare este neobişnuită. Vineri, avioane militare americane au efectuat două zboruri, fiecare cu aproximativ 80 de migranţi, către Guatemala.

De asemenea, săptămâna trecută, Mexicul a refuzat o solicitare de a lăsa o aeronavă militară americană să aterizeze cu migranţi.

Trump a declarat că se gândeşte să impună taxe de 25% asupra importurilor din Canada şi Mexic la 1 februarie pentru a forţa luarea unor măsuri suplimentare împotriva imigranţilor ilegali şi a fentanilului care intră în SUA.

Ministerul de Externe al Braziliei a condamnat sâmbătă „tratamentul degradant” al brazilienilor după ce migranţii au fost încătuşaţi pe un zbor comercial de deportare. La sosire, unii pasageri au raportat, de asemenea, maltratarea în timpul zborului, potrivit rapoartelor de presă.

Avionul, care transporta 88 de pasageri brazilieni, 16 agenţi de securitate americani şi opt membri ai echipajului, fusese programat iniţial să ajungă la Belo Horizonte, în statul Minas Gerais din sud-estul ţării.

Cu toate acestea, la o oprire neprogramată din cauza unor probleme tehnice în Manaus, capitala statului Amazonas, oficialii brazilieni au ordonat îndepărtarea cătuşelor, iar preşedintele Luiz Inacio Lulă da Silva a desemnat un zbor al Forţelor Aeriene Braziliene (FAB) pentru a finaliza călătoria, a declarat sâmbătă guvernul într-o declaraţie.

Zborul charter comercial a fost al doilea din acest an din SUA care transporta migranţi fără documente deportaţi înapoi în Brazilia şi primul de la inaugurarea lui Trump, potrivit poliţiei federale braziliene.

Oficialii americani nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la Brazilia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor