SUA se retrage oficial din OMS

Donald Trump (OLIVIER DOULIERY/AFP VIA GETTY IMAGES)
A.P.
08.07.2020

Statele Unite ale Americii au comunicat oficial la ONU că părăsesc Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar procesul va fi finalizat într-un an - la 6 iulie 2021.

Cu toate acestea, Joe Biden afirmă că, dacă va fi ales preşedinte, va revoca decizia.

Administraţia Trump a început procesul formal de a se retrage din OMS săptămâna aceasta, în urma criticilor vehemente ale preşedintelui faţă de organizaţia globalistă de sănătate pe care o acuză direct că este sub „controlul total” al Chinei.

Un oficial OMS a declarat reporterilor: „Am primit rapoarte conform cărora SUA au transmis o notificare oficială secretarului general al ONU de retragere din cadrul OMS începând cu 6 iulie 2021”.

SUA finanţează OMS cu peste 450 milioane USD pe an şi, în prezent, datorează organismului 200 milioane USD, potrivit rapoartelor.

Democraţii au folosit anunţul pentru a critica măsurile luate de preşedintele Donald Trump privind pandemia virusului Wuhan.

Senatorul Jeff Merkley, principalul democrat din Subcomisia pentru relaţii externe din Senat, a declarat că evoluţia este „o victorie uriaşă pentru China şi o lovitură imensă pentru poporul american”.

Senatorul Robert Menendez, membru al Comisiei Afacerilor Externe al Senatului, a acuzat că măsura „îi lasă pe americani bolnavi şi în America singură”.

Joe Biden a folosit imediat situaţia scriind pe Twitter că „Americanii sunt mai în siguranţă atunci când SUA este angajată în consolidarea sănătăţii globale. În prima mea zi de preşedinte, voi reveni la OMS şi vom reda conducerea noastră pe scena mondială. ”

Săptămâna aceasta, OMS a actualizat pe tăcute cronologia pandemiei virusului Wuhan, scoţând orice referinţe la faptul că regimul de la Beijing ar fi comunicat agenţiei de sănătate a ONU date despre virusul Wuhan.

În ciuda faptului că a semnat Regulamentul Sanitar Internaţional, China nu a comunicat date OMS, ci agenţia ONU este cea care a cercetat activ detalii legate de focarul despre care ştia că a explodat în Wuhan.

Evoluţia a survenit după ce o anchetă congresională americană a descoperit amănuntele.

În mai, zeci de ţări au semnat o rezoluţie prin care se solicită colectiv o investigaţie independentă asupra originii coronavirusului şi reacţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La peste 7 luni de la focarul cu virusul Wuhan, China nu a reuşit să prezinte date despre pacientul zero şi nici despre modul în care a apărut focarul - explicaţia iniţială, potrivit căreia ar fi apărut în piaţa de animale vii Huanan din Wuhan, a fost abandonată la sfârşitul lunii mai într-o declaraţie oficială a şefului agenţiei de sănătate publică a Chinei, Fu Gao.

Recomandările la începutul pandemiei au fost cel puţin suspecte - de exemplu OMS a criticat medicii care îndemnau ţările să impună controale la frontieră pentru a opri răspândirea coronavirusului şi a recomandat în mod repetat ţărilor să nu închidă frontierele, cu toate că s-a dovedit faptul că blocarea transportului aerian ar fi fost unul dintre modurile cele mai eficiente de control a răspândirii virusului.

Deşi nu s-a adresat în mod special OMS, preşedintele Trump a postat marţi mai multe tweet-uri criticând mass-media şi democraţii pentru modul în care au politizat criza de sănătate care a lovit SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor