Proiect de hotărâre: Platforma DA solicită constituirea unei Comisii de Anchetă Parlamentară pentru elucidarea circumstanţelor care au dus la laundromat
alte articole
În contextul în care la începutul săptămânii trecute, deputatul Igor Munteanu a înregistrat la secretariatul Parlamentului un proiect de lege privind renumita Lege Magniţki, fracţiunea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) a venit marţi 28 ianuarie cu un nou proiect de hotărâre cu privire la constituirea unei Comisii de Anchetă Parlamentară pentru elucidarea tuturor circumstanţelor care au dus la spălarea banilor ruseşti, în proporţii deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar bancare din Republica Moldova.
Anunţul a fost făcut de către deputata Fracţiunii ACUM Platforma DA, Inga Grigoriu, potrivit căreia, evenimentele din perioada 2010-2014 au dus la ştirbirea imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional, la scăderea dramatică a încrederii cetăţenilor în instituţiile statului, creând totodată un întreg lanţ de evenimente nefaste pe care moldovenii le simt şi până în prezent.
Totodată, Grigoriu a ţinut să amintească despre anul 2012, când Consiliul Superior al Magistraturii a fost informat de către Serviciul Informaţii şi Securitate cu privire la decizia emisă de către o judecătorie din raionul Teleneşti, şi anume decizia care „a fost emisă în baza unor fotocopii ale căror acte au fost autentificate într-un mod necorespunzător”.
„Zeci şi sute de investigaţii jurnalistice, precum şi ale organelor de anchetă au scos la iveală o schemă de proporţii colosale, prin care noi am aflat cu toţii că prin intermediul sistemului bancar şi judiciar al RM au fost spălate zeci de miliarde de dolari, bani murdari, însă această schemă nu are nicio finalitate.
Nu există numele beneficiarilor care au participat la elaborarea acestor scheme, autorii nu sunt deferiţi justiţiei. Mai mult decât atât, ca această schemă să se desfăşoare fără impedimente în RM şi ca să nu creeze prea multe cheltuieli autorilor a fost nevoie şi de modificarea legislaţiei”, a declarat Inga Grigoriu în cadrul unei conferinţe de presă.
Astfel, a amintit deputata Platformei DA, în 2010, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a modificat legea cu privire la plafonarea taxei de stat şi astfel suma de 3 % achitată în instanţă din valoarea tranzacţiei s-a redus la 25 mii lei pentru persoanele fizice şi 50 mii lei pentru persoanele juridice.
Mai mult deca atât, Grigoriu a subliniat că „dacă funcţiona norma veche, Republica Moldova ar fi câştigat cel puţin circa 540 milioane de dolari, în urma tuturor deciziilor luate de instanţele judecătoreşti prin care au fost spălaţi banii murdari - mă refer aici la celebrul laundromat rusesc”.
În concluzie, parlamentara de la Chişinău a specificat că a fost posibil acest lucru prin intermediul sistemului judecătoresc, al celui bancar, dar şi al unor instituţii care au avut mai mult scopul de a fi spectator şi nu de a-şi îndeplini atribuţiile conform statutului.