Trump: SUA ia în calcul o prezenţă militară permanentă în Polonia

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Preşedintele Donald Trump a declarat că administraţia să ia în considerare cererea pentru o prezenţă militară americană permanentă în Polonia.

Trump a făcut remarcile marţi în Washington, înaintea unei întâlniri la Casa Albă cu preşedintele polonez Andrzej Duda, potrivit RFE/RL.

Varşovia “doreşte să facă o contribuţie majoră Statelor Unite pentru o prezenţă militară permanentă în Polonia şi cu siguranţă este un lucru pe care îl vom discuta”, a precizat Trump, adăugând că “analizăm foarte serios cererea”.

Polonia a solicitat acest lucru de câteva ori şi a oferit fonduri de până la 2 miliarde de dolari pentru crearea unei baze militare. Forţele americane care activează în prezent pe teritoriul Poloniei fac parte dintr-un program de rotaţie al NATO.

În plus, Polonia a afirmat că o prezenţă militară americană permanentă pe teritoriul său este necesară pentru a combate şi descuraja activitatea militară rusă din regiune.

Rusia se opune acestei propuneri, declarând că vede expansiunea NATO înspre est, în apropierea graniţelor sale, ca o ameninţare pentru stabilitatea Europei.