Acord: Europa va produce mai multe arme independent de SUA
alte articole
Guvernele Uniunii Europene au dat marţi undă verde pentru 13 noi proiecte de apărare care vor produce armament, independent de Statele Unite.
În conformitate cu planurile agreate de miniştrii apărării UE la Bruxelles, ţările blocului vor începe lucrările la o nouă navă de patrulare, o armă de bruiaj electronic pentru aeronave şi tehnologie pentru urmărirea rachetelor balistice.
Negocierea proiectelor a durat luni de zile, dar preşedintele francez, Emmanuel Macron, a subliniat dorinţa unei colaborări mai profunde în domeniul apărării UE săptămâna trecută, când a spus că alianţa NATO condusă de SUA este în "moarte cerebrală".
Aproximativ 47 de proiecte comune de apărare ale UE sunt acum în lucru, după semnarea, în 2017, de către Franţa, Germania şi alte 23 de guverne ale UE unui acord pentru finanţarea, dezvoltarea şi desfăşurarea forţelor armate în urma deciziei Marii Britanii de a renunţa la bloc.
Orice arme noi la sol, pe mare sau în aer şi în spaţiul cibernetic pot fi puse la dispoziţia NATO, însă întrebarea preşedintelui american Donald Trump despre semnificaţia alianţei a adăugat un impuls eforturilor europene de apărare.
Deşi 22 de ţări UE se află în NATO, blocul speră să lanseze un fond de înarmare de mai multe miliarde de euro din 2021, care solicită statelor membre ale UE să lucreze împreună la proiectarea şi construirea de noi tancuri, nave şi tehnologie.