SUA: Rusia încearcă să “protejeze Iranul” de inspecţiile nucleare ale ONU

Ambasadorul SUA la ONU a declarat joi că Rusia încearcă să “protejeze Iranul” de inspecţiile pe care ar dori să le desfăşoare agenţia nucleară a ONU asupra unor activităţi ce pot contribui la dezvoltarea unei bombe nucleare.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
29.09.2017

Nikki Haley a făcut presiuni pentru înmulţirea şi extinderea inspecţiilor desfăşurate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care este însărcinată cu monitorizarea respectării de către Iran a restricţiilor aplicate asupra activităţilor sale nucleare pe baza unui controversat acord nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri. În schimbul conformării, Iranului i se ridică majoritatea sancţiunilor internaţionale impuse împotriva sa din cauza programului său nuclear.

Dar, în timp ce Haley a cerut ca AIEA să îşi extindă inspecţiile în Iran, diplomaţii ONU au declarat că Rusia a încercat să diminueze rolul agenţiei susţinând că aceasta nu are nicio autoritate să acţioneze ca o forţă de poliţie în cazul unei secţiuni critice a acordului.

Această secţiune, cunoscută sub numele de T, interzice “activităţile care ar putea contribui la dezvoltarea unui dispozitiv exploziv nuclear”. Secţiunea include exemple precum folosirea modelelor de calculator care simulează o bombă nucleară, sau proiectarea unor sisteme de detonare a explozibililor în mai multe puncte.

Spre deosebire de alte prevederi ale acordului, secţiunea T nu face nicio referire la AIEA şi nu specifică cum va fi verificat Iranul dacă respectă prevederile acestei secţiuni.

Diverşi diplomaţi ONU au declarat că Rusia susţine că lipsa vreunei menţiuni poate însemna că AIEA nu are autoritatea de a monitoriza, prin inspecţii, conformarea cu secţiunea respectivă. Rusia este una dintre cele 6 puteri mondiale care au semnat acordul cu Iranul.

SUA şi aliaţii săi occidentali Marea Britanie, Franţa şi Germania, care sunt de asemenea semnatari ai acordului, nu acceptă interpretarea Kremlinului, iar Haley a adus cazul în atenţia publicului într-o declaraţie adresată la ONU.

“Dacă se doreşte ca acordul nuclear cu Iranul să aibă vreun sens, părţile [semnatare] trebuie să aibă o înţelegere comună asupra termenilor săi”, a afirmat Haley.

“Oficialii iranieni au declarat deja că vor refuza să permită inspecţii la instalaţiile militare, chiar dacă AIEA susţine că nu trebuie să existe nicio distincţie între locaţiile militare şi non-militare”, a adăugat ea.

“Acum se pare că unele ţări încearcă să protejeze Iranul de şi mai multe inspecţii. Fără inspecţii, acordul cu Iranul este o promisiune goală”, a afirmat Haley.

Problema este în special importantă pentru SUA în acest moment, deoarece preşedintele american Donald Trump se confruntă cu un termen limită, la mijlocul lunii octombrie, pentru a confirma sau nu dacă Iranul respectă prevederile acordului.

Haley a precizat că, de fapt, nu este cert faptul că Trump va da confirmarea în cazul în care AIEA nu poate să desfăşoare inspecţii mai ample şi mai riguroase asupra locaţiilor şi activităţilor Iranului.

Iranul şi Rusia nu au comentat public problema.

La începutul acestei luni, şeful programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi, a acuzat Washingtonul că încearcă să saboteze acordul cerând inspecţii suplimentare, şi a cerut agenţiei AIEA să reziste “cerinţelor inacceptabile” ale SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor