Turcia ameninţă cu impunerea unei blocade după votul pentru independenţa kurzilor din Irak

Guvernul irakian exclude eventuale discuţii pe tema independenţei kurzilor, iar Turcia a ameninţat marţi că va impune o blocadă după ce kurzii din Irak şi-au sfidat vecinii şi aliaţii lor americani organizând un referendum pentru susţinerea secesiunii.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)
Andrei Popescu
27.09.2017

Kurzii, care au condus o regiune autonomă în interiorul Irakului de la invazia condusă de SUA în 2003 ce a dus la răsturnarea dictatorului Saddam Hussein, consideră referendumul ca fiind un pas istoric în cadrul unor eforturi făcute de câteva generaţii pentru crearea propriului lor stat.

Irakul consideră votul ca fiind neconstituţional, în special pentru că acesta a avut loc nu numai în regiunea kurdă, ci şi în anumite teritorii disputate deţinute de kurzi în nordul Irakului.

SUA, statele europene importante, precum şi ţările vecine Turcia şi Iran s-au opus cu tărie referendumului, descriindu-l ca având un rol destabilizator într-un moment în care toate părţile încă sunt implicate în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Rezultatele iniţiale ale votului de luni au indicat că 72% dintre alegătorii eligibili au participat la referendum. O majoritate covârşitoare, posibil peste 90%, s-a declarat în favoarea secesiunii, a precizat canalul de televiziune kurd Rudaw. Rezultatele finale ale votului sunt aşteptate miercuri.

În capitala kurdă Erbil, localnicii au sărbătorit referendumul cu artificii şi steaguri kurde, au dansat în pieţe, iar pe străzi au circulat claxonând convoaie de automobile.

În oraşul Kirkuk, în care locuiesc mai multe etnii şi unde arabii şi turkmenii s-au opus votului, autorităţile au ridicat interdicţia de a ieşi afară pe timpul nopţii ce fusese aplicată iniţial pentru a menţine controlul asupra ordinii publice. Kirkuk, situat într-o zonă cu resurse mari de petrol, nu este inclus în regiunea kurdă, dar este controlat de forţele kurde care l-au ocupat în 2014, după ce au alungat militanţii din Statul Islamic.

În Iran, care deţine de asemenea o minoritate kurdă semnificativă, mii de kurzi au mărşăluit pe străzi pentru a-şi manifesta suportul pentru referendum, sfidând un spectacol de forţă organizat de Teheran, care a trimis mai multe avioane de luptă deasupra zonelor în care trăiesc etnicii kurzi.

În plus, referendumul a alimentat temerile privind un nou conflict regional. Turcia, care luptă de câteva decenii împotriva unei rebeliuni kurde în interiorul graniţelor sale, a reiterat ameninţările privind luarea unor măsuri punitive economice şi militare.

Preşedintele Guvernului Regional din Kurdistan, Masoud Barzani, a precizat că referendumul nu are o natură obligatorie, dar oferă un mandat pentru negocierile cu Bagdadul şi ţările învecinate în vederea unei separări paşnice a regiunii de Irak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor